Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
László Nyúl
Képfeldolgozó módszerek retina felvételek elemzésére

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
computer sciences
PhD School in Computer Science

Thesis supervisor: László Nyúl
Location of studies (in Hungarian): SZTE
Abbreviation of location of studies: SZTE


Description of the research topic:

A szem vizsgálatával nem csak a szemet közvetlenül érintő betegségekről, hanem általában az emberi szervezet állapotáról is képet nyerhetünk, ugyanis pl. különböző krónikus betegségek, mint a magas vérnyomás, koleszterin, vagy a cukorbetegség látható és mérhető elváltozásokat okoznak a szemfenék struktúráin. A retina felvételek vizsgálatának elsődleges célja egyes betegségek (pl. glaukóma vagy diabéteszes retinopátia) korai szakaszban történő felismerése az eredményes kezelés érdekében valamint a betegség előrehaladásának illetve az alkalmazott kezelés hatásának követése automatikus módszerekkel. A retina vizsgálatához használatos képalkotási technikák közül az egyik legegyszerűbb és legelterjedtebb módszer a szemfenék lefényképezése digitális kamerával. Mivel ez egyben az egyik legolcsóbb eljárás is, így megfelelő képelemző algoritmusokkal támogatva széles körben alkalmazható lenne pl. automatizált szűrővizsgálatokban is. Az utóbbi évek nagyon gyorsan fejlődő és teljesen új képanalízis módszereknek teret nyitó képalkotási módja az OCT (optical coherence tomography), mely technikával a retina egyes sejtrétegeinek 3D felépítése is leképezhető. Maga a képalkotási technológia már komoly fejlettségi szinten áll viszont a szolgáltatott nagy tömegű képadat feldolgozása még számos képfeldolgozási és képelemzési problémát vet fel.
A javasolt kutatás fontosabb részfeladatai az alábbiakból kerülnek ki. A retina képelemzéshez jelenleg használt technikák megismerése, összehasonlítása, új eljárások kidolgozása a különböző modalitások által előállított digitális képek minőségének automatikus megítélésére, a képi hibák (pl. megvilágítás, fókuszálás, zaj) automatikus korrekciójára, multimodális analízishez képregisztrációs feladatok vizsgálata, a szemfenék struktúráinak (pl. vérerek, vakfolt, sárgafolt, sejt-rétegek) szegmentálása, kép-alapú jellemzők kinyerése és vizsgálata, valamint osztályozó módszerek összehasonlítása a képi információn alapuló kiértékeléshez számítógéppel segített diagnózis (CAD), szűrés, vagy nyomonkövetési feladatokra.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2019-03-15


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )