Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
3D rekonstrukció ipari alkalmazásának képfeldolgozási problémái

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
computer sciences
PhD School in Computer Science

Thesis supervisor: Zoltán Kató
Location of studies (in Hungarian): SZTE
Abbreviation of location of studies: SZTE


Description of the research topic:

Az ipari folyamatokban egyre fontosabb a 3D mérés, 3D minőségellenőrzés és pontos 3D pozíció meghatározás. Mindezt elősegíti a térben pontosan pozícionálható, bonyolult feladatokat ellátó ipari robotkarok elterjedése, az ipari kamerák széleskörű alkalmazása, és számítási kapacitás és a kamera felbontások növekedése. Felmerül az igény olyan ipari eszközökre, amelyek képesek térben pontosan tájékozódni szinkronban együttműködni, és a munkadarabbal sokrétűbb interakciót végezni. Mindez kellő motiváció ahhoz, hogy a 3D színtér rekonstrukciót ipari környezetben alkalmazzák és a fellépő problémákat az ipari környezet elvárásaihoz mérten oldják meg.
A rekonstrukciós folyamatnak számos (az ipari környezethez mérten) nem kielégítően tárgyalt lépése van. Az egyik ilyen lépés - amely a pontosság szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bír- a 3D kalibráció. Ez a lépés tartalmazza a szenzorok és optikai eszközök egymáshoz képesti és egy abszolút mércéhez kötött térbeli tulajdonságainak meghatározását. Szenzorok alatt elsősorban kamerákat értünk melyeknek a feladattól függően eltérő optikai tulajdonságuk lehet. Optikai eszközök körébe tartozhatnak aktív komponensek (projektorok, fényforrások), illetve passzív elemek (tükrök, diffúzorok, lencsék) melyek a rekonstrukció szempontjából szintén befolyásoló tényezők. Sok esetben az optikai elemel és a szenzorok nehezen modellezhető rendszert írnak le, melyek kalibrációja különös nehézséggel bír. (Ilyen például egy halszem optikával vett tükörről visszaverődő színtér, melynek gyakorlati alkalmazása van, hiszen 1 szenzorral lehet sztereó rekonstrukciót végezni.)
Másik hasonlóan fontos lépés képfeldolgozási szempontból a kalibrációs objektum, a munkatér, a munkadarab, a robotkar képi meghatározása, melynek problémái ebben a környezetben nem azonosak az általános illesztési problémákkal. Kihívást jelent a nagy felbontású képek információ többletének kezelése, illetve az alkalmazott aktív komponensek (lézer minta, projektorok, fényforrások) képének felhasználása a rekonstrukciós folyamatban. Ez utóbbi esetben a referencia minta torzulásának problémáját is kezelni kell.
Együttműködés: Dr. Megyesi Zoltán (GAMF Kecskeméti Főiskola) konzulens közreműködésével a téma valós ipari alkalmazás keretében (Az innovativ 3D OFF Line, és gyártást közvetlenül ellenőrző ON LINE mérőberendezés kifejlesztése című GOP pályázat) indul.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2018-05-30

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )