Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
István Vajda
Univerzális kompozició kriptográfiai protokollok tervezésére és analízisére

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Budapest University of Technology and Economics
computer sciences
Doctoral School of Informatics

Thesis supervisor: István Vajda
Location of studies (in Hungarian): Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék
Abbreviation of location of studies: HIT


Description of the research topic:

Az univerzális kompozíció (UC) kriptográfiai protokollok tervezésének és analízisének bizonyított biztonságot nyújtó módszertana.
Egy kriptográfiai feladat ideálisan biztonságos “megvalósítását” az ideális funkcionalitás definiálja. A feladat egy UC-biztonságos implementációja (a valós protokoll) az ideális protokoll egy UC-biztonságos emulációja. Ha egy kompozit protokollban a fő protokoll szubrutinként hív meg egy alprotokollt, akkor ezen alprotokoll helyén az ideális vagy az UC-biztonságos valós változat biztonságosan felcserélhetően szerepelhet tetszőleges számú konkurens szubrutin-hívás mellett is (univerzális kompozíció). Ezen biztonságos kompozíciós lehetőség a strukturált tervezést és analízist hatékonyan képes támogatni.
Egy feladat biztonságos emulálhatósága több modell-paraméter függvénye, mint a támadó adaptivitása, konkurencia korlátozásának lehetősége, harmadik megbízható fél jelenléte és biztonsági setup lehetőségek, a nem korrumpált résztvevők aránya, a rendelkezésre álló biztonságos kriptográfiai primitívek “készlete”, a konkurens futamok függetlensége vagy állapotfüggősége, illetve az ideális funkcionalitás enyhítési lehetőségei. Ezen paraméterek gyakran egymással “kiválthatók”.
Ennek kapcsán a kutatási feladat ezen modell-paraméterek közti “átjárhatóság” implementálhatóság kapcsán történő részletes feltárása, támaszkodva a terület kapcsolatos létező elméleti eredményeire, az ottani bizonyítástechnikákra. Ezen kutatás legyen különös tekintettel a komplexitáshoz kötődő gyakorlati szempontokra. Az elért elméleti eredmények felhasználását demonstrálni kell konkrét tervezési-analízis problémákon.

Required language skills: angol
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-01-03

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )