Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Az ér- és nyirokérhálózat jelentősége malignus pleurális mesotheliómában

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Ferenc Rényi-Vámos
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A malignuspleurálismesothelioma (MPM) a mellkas agresszív, limitált kezelési lehetőségekkel és különösen rossz prognózissal bíró daganattípusa, mely jelentős egészségügyi terheket ró a társadalomra. A malignus daganatok "N" státuszának meghatározása sok rosszindulatú daganat esetében -ígymalignuspleurálismezoteliómában (MPM) is - fontos prognosztikai faktor. Bár, szemben a heamangiogenezissel, a lymphangiogenezis áttétképződésben betöltött szerepe csak a közelmúltban keltette fel a daganatkutatók érdeklődését, ma már jól ismert, hogy a VEGF-C/VEGF-receptor-3 szignalizáció által szabályozott lymphangiogenezis fontos eleme a daganatos progressziónak. Mivel mind a vérér, mind a nyirokérképződéssel kapcsolatos ismereteink hiányosak MPM-ben, vizsgálataink célja e két jelenség MPM-ben betöltött szerepének tisztázása. Célunk tehát az MPM sejtek által expresszált - esetleg autokrin módon is ható - legfontosabb (lymph)angiogén molekulák, és azok receptorainak azonosítása. Vizsgálni tervezzük továbbá a különböző (lymph)angiogén faktorok overexpressziójának/csendesítésének hatását az MPM sejtek in vitro növekedésére, inváziójára és szferoid-formáló képességére, valamint in vivo növekedésére, (lymph)angiogenezisére és nyirokcsomó áttétképzésére. Ugyancsak tervezzük egyes (lymph)angiogén molekulák expressziójánakimmunhisztokémiai vizsgálatát humán MPM mintákban. LYVE-1/CD31(nyirok)érjelölést követően meghatározzuk a primer humán MPM minták ér- és nyirokér-sűrűségét (MVD, microvesseldensity; LVD, lymphvesseldensity) és kerületeit, majd ezen adatokat összevetjük a (lymph)angiogén molekulák expressziójával. A vérér és nyirokerek morfometriai paramétereit és a (lymph)angiogén molekulák expressziósszinjeit a fontosabb klinikopatológiai paraméterekkel illetve a betegek túlélésével is korreláltatjuk. Tervezett munkánk a humán MPM-ben zajló angio- és lymphangiogenezis alaposabb megismerésén túl a daganatos vérér és nyirokérrendszert célzó kezelések kifejlesztésben is segíthet.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2017-02-27


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )