Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
György Lang
A mellhártya daganatos betegségei

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: György Lang
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A mellhártya daganatai rendkívül rossz prognózisú kórképeket képviselnek. Kezelés nélkül a betegek átlagos túlélése nem haladja meg az egy évet. A mesotheliomatúlnyomóan azbeszt expozícióval asszociált, átlagosan 40 éves látencia idővel alakul ki. A korai stádium és a kedvezőbb szövettani típus (epitheloid) esetén is csak jelentős megterheléssel járó, kiterjedt műtéti kezelésindikálható, melynek mortalitása 5% körüli. E nagy műtétek azonban közel sem nevezhetők radikálisnak, ugyanis mikroszkópos daganatsejtes rezídum mindig marad. A jelenleg rendelkezésre álló szisztémás kezelés (kemoterápia) és a sugárkezelés hatékonysága is igen szegényes. A gyors növekvés miatt gyengén erezett, rossz vérellátású daganatszövet gátat szab a kemoterápiának, a közeli mediasztinális szervek pedig a sugárkezelésnek.
A mellhártya áttétes daganatainak előfordulása messze meghaladja az elsődlegespleura daganatok gyakoriságát, kialakulásuk pedigIV. (azaz a legrosszabb prognózisú) stádiumba sorolja az alapbetegséget (tüdő, emlő, petefészek, csecsemőmirigy stb. carcinoma). Fentiek alapján megalapozottnak tűnik új, eredményesebb terápiás módszerek kidolgozása.
Az onkológiai kutatásokban jelenleg a molekuláris biológia és a nanotechnológia térhódítása figyelhető meg. E két kutatási terület összefonódásának eredményeként definiálódott a teranosztika, mely a diagnózis és terápia egyidejűségét képviseli, a célmolekulák által definiált tumorszövethez célzottan eljuttatott terápiás molekula-komplexek formájában.
A teranosztikai kutatások egyik széles körben alkalmazott és tanulmányozott molekuláját a szuperparamágneses vas-oxid nanomolekula (SPION) képviseli, mely mágneses térrel irányítható, hő leadásra képes,továbbá egyéb terápiás, illetve diagnosztikai molekulákkal kapcsolható. A SPIONmolekulák fenti adottságait kihasználva hatékonyabb terápiák fejlesztését is tervezzük, mind primer mind szekunder pleuradaganatosbetegeink részére.
További célkitűzéseink: a tumor terjedésének megakadályozásához elengedhetetlen a tumor növekedésre ható molekulák azonosítása és azok későbbi integrálása a jelenleg érvényben lévő terápiás módszerekbe. Új prognosztikus markerek kutatása mellett fontos a gyógyszerszinergizmus vizsgálat is, azaz az újonnan megismert fehérjék kemoterápikumokkal való kombinációjának vizsgálata. Eredményeink hozzájárulhatnak daganatgátlószerek fejlesztéséhez, ezzel elősegítve egy sikeresebb, célzott terápia kifejlesztését, így a mellhártya daganatok kezelését.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2017-02-27

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )