Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Péter Lakatos
Új-generációs szekvenálási technika alkalmazási lehetőségei a csont- és anyagcsere betegségek klinikai diagnosztikájában

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Péter Lakatos
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A közelmúltban olyan új technikák jelentek meg a genetikai laboratóriumokban, amelyek valóban forradalmasítják és átalakítják mind a genetikai kutatásokat, mind a genetikai okokra visszavezethető betegségek diagnosztikáját és kezelését.
Korábban általánosan a Frederick Sanger nevéhez köthető direkt szekvenálással határozták meg a DNS egy-egy szakaszának bázissorrendjét. Az izotópot alkalmazó módszert később felváltotta a fluoreszcensen jelölt DNS-fragmentumok elválasztásán alapuló metodika, amelynek hamarosan automatizált változata is megjelent. A Sanger-szekvenálás nagy pontosságú, könnyen kiértékelhető szekvenciaeredményt ad, hátránya azonban, hogy egyszerre maximum ezer bázispár olvasható le az egy kapillárisban zajló elektroforézis során.
Az új-generációs szekvenálási technológiák általánosságban a szekvencia meghatározást több milliószorosan párhuzamosítva végzik, így a készülékek áteresztő képessége is ilyen mértékben növekedett. Az áteresztő képességgel fordított arányban változott az egy nukleotid meghatározásának költsége, így olyan genetikai vizsgálatok, diagnosztikák váltak elképzelhetővé, melyeket korábban csak kutatási céllal, roppant költségigénnyel és hosszú átfutási idővel lehetett kivitelezni. Ide tartoznak az olyan csont (pl. osteogenesis imperfecta)-, kötőszöveti (pl. Ehlers-Danlos-szindróma)- és anyagcsere betegségek is, melyek egyes típusai között klinikai módszerekkel különbséget tenni nagyon nehéz, de a prognózis meghatározása miatt kiemelkedően fontos lenne.
Az osteogenesis imperfecta ritka öröklődő betegség, amely elsősorban a csontrendszer működészavarát okozza. A betegség a tünetek széles skálájával jelentkezhet, ilyenek a szemfehérje kékes elszíneződése, hallásvesztés, a fogképződés zavara és a csonttörések gyakori előfordulása.
Az Ehlers-Danlos szindróma kötőszöveti, illetve kollagénszintézis zavarával járó állapotokat foglal magába. Ezidáig 11 különböző típust azonosítottak, de a sor ezzel valószínűsíthetően nem ér véget. Bár ez egyes típusok más-más klinikai tünetekkel járhatnak, azok elkülönítése akár más szindrómáktól is (Marfan-szindróma, Loeys-Dietz szindróma) sok esetben nehézségeket okozhat.
Vizsgálatunk során azt a célt tűztük ki, hogy az osteogenesis imperfecta, az Ehlers-Danlos szindróma és más anyagcsere betegségek hátterében megbúvó gének gyors, nagy biztonságú, költséghatékony vizsgálati módszerét dolgozzuk ki.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-02-27

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )