Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Miklós Kásler
Fej-nyaki daganatok radio-kemoterápiája

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
general health sciences
Doctoral School of Health Sciences

Thesis supervisor: Miklós Kásler
Location of studies (in Hungarian): Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségtudományi Doktori Iskola
Abbreviation of location of studies: EDI


Description of the research topic:

Fej-nyaki daganatok radio-kemoterápiája

Radiochemotherapy of head and neck cancer

"A radio-kemoterápia jelenleg a lokálisan előrehaladott fej-nyak laphámrákok standard nem sebészi primer kezelése. Magyarországon, ahol a fej-nyak daganatok primer kezelése hagyományosan inkább radikális műtét és posztoperatív sugárkezelés volt, az előrehaladott daganatok kuratív célú, nem sebészi primer kezelése legalább egy évtizedes késéssel indult meg sok nyugat-európai országhoz és Amerikához képest.
A radio-kemoterápia hatékonyságának növelése hatékonyabb gyógyszerek és alternatív sugár-frakcionálási sémák kombinációja révén lehetséges. A terápia hatásosságát célzó törekvéseknek azonban határt szabnak a sugárterápia súlyos, életveszélyes, ún. késői mellékhatásai.

Ajánlott kutatási témák:
Radio-kemoterápiában és primer sebészi kezelésben részesült betegek adatbázisának létrehozása a két kezelési típus hatásosságának elemzése a túlélés és az életminőség szempontjából.
Új gyógyszerek és frakcionálási sémák kombinációjának kidolgozása, eredményei a standardhoz képest; prospektív klinikai vizsgálatok tervezése és kivitelezése.
Biomarkerek kutatása, amelyek prognosztizálják a tumor sugár- ill. kemoterápiás érzékenységét, ill. az ép szövetek túlérzékenységét.
Új sugárterápiás módszerek fejlesztése a késői mellékhatások csökkentésére (IMRT).
Rehabilitációs módszerek a laryngo-pharyngealis dysfunkció elkerülésére ill. kezelésére.
Életminőség vizsgálatok nemzetközi validált kérdőívek alkalmazásával a radio-kemoterápia életminőségre gyakorolt hatásának megítélésére és az új módszerek értékelésére.
"

Required language skills: B2 komplex
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )