Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Állati eredetű termékek roncsolásmentes minőségvizsgálata optikai módszerekkel

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Széchenyi István University, Győr
food sciences
Wittmann Antal Crop-, Animal- and Food Sciences Multidisciplinary Doctoral School

Thesis supervisor: Ottó Dóka
Location of studies (in Hungarian): SZE-MÉK Matematika, Fizika és Informatikai Intézet, Mosonmagyaróvár, Deák tér 1.
Abbreviation of location of studies: MÉK


Description of the research topic:

Folyamatban lévő téma:

A különböző állati eredetű élelmiszerek minőségvizsgálatára alkalmazott módszerek széles köre ismert. A módszerek alapvetően fizikai és/vagy kémiai aljárások alkalmazását jelentik. Az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb szerepet kapnak a vegyszer- és roncsolásmentes technikák.
A hagyományos optikai módszerek, spektrofotometriai eljárások döntő hányada alapos mintaelőkészítést, elválasztási technikák alkalmazását igényli. Az utóbbi évtizedekben egyre inkább előtérbe kerültek a fototermikus módszerek, mint pl. fotoakusztikus, fotopiroelektromos, fotokalorimetriás módszerek. Ezek a technikák a fény-anyag kölcsönhatás során azt használják ki, hogy a minta által periodikusan abszorbeált fényenergia hőmérsékletingadozást hoz létre a mintában, amit aztán valamilyen – a fent említett - módokon detektálunk. A mért jel kialakulásából is következik, hogy nincsen szükség mintaelőkészítésre, ami a vizsgálati időt is jelentősen lerövidíti.
Az optikai módszerek egy másik csoportját jelentik a színmérések. Általában igaz, hogy a termékek színe és minősége, összetétele között szoros kapcsolat van. Ezért a színmérés eredményei felhasználhatók a termékek minősítésére is.
A vázolt módszereket kívánjuk alkalmazni húsipari, tejipari termékek és egyéb termékek minőségének meghatározására.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-01-30

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )