Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Gábor Lencse
Multicast routing protokollok modellezésének vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Széchenyi István University, Győr
computer sciences
Multidisciplinary Doctoral School of Engineering Sciences

Thesis supervisor: Gábor Lencse
Location of studies (in Hungarian): Széchenyi István Egyetem
Abbreviation of location of studies: SZE


Description of the research topic:

A téma aktualitását az IPv6 közeli bevezetése, valamint az IP protokoll fölötti műsorszórás várható elterjedése adja. Bár léteznek már különböző protokoll szintű ajánlások a multicast routingra (pl. PIM-SM/DM/SSM, DVMRP, MOSP, MBGP) és az utóbbi években jelentős számú tudományos közlemény született a témában, még számos megoldandó probléma van a multicast routing protokollok területén. Az elterjedt hálózati szimulátorok (pl. OPNET Modeler, OMNeT++) modellkészlete pedig még korántsem teljes – mind az egyes protokollok modelljének létét, mind azok funkciókészletét illetően.
A témát kidolgozó hallgató feladatai:
• Az IPv4, valamint az IPv6 fölött működő multicast routing protokollok összegyűjtése és rendszerezése különféle szempontok szerint (például: nyújtott funkciók, skálázhatóság, implementációk léte különböző platformokra, gyakorlati alkalmazás elterjedtsége).
• Kritériumrendszer felállítása, hogy milyen szempontok alapján lehet egy infokommunikációs rendszerek teljesítőképesség-vizsgálatára használható szimulációs rendszert (továbbiakban: hálózati szimulátor) a tudományos kutatásban jól használhatónak tekinteni. (Például: absztrakció szintje, a szimulátor és a modellek módosíthatósága, ingyenes akadémiai licenc léte, stb.)
• A fontosabb hálózati szimulátorok minősítése a fenti kritériumok, valamint a fenti multicast routing protokollok támogatása szempontjából (van-e modell, a protokoll mely részeire terjed ki, mik a hiányosságai).
• A fentiek alapján javaslattétel valamely, a tudományos kutatásban jól használható hálózati szimulátor egy vagy több multicast routing protokoll modelljének létrehozására vagy kiegészítésére.
• A modellek megtervezése, implementálása, verifikálása és validálása.
• A megalkotott vagy kibővített modellkészlet képességeinek demonstrálása egy összetett valós rendszer modelljének megalkotásával.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-12-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )