Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Tamás Bálint Csont
A nitroglicerin direkt miokardiális hatásának a vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
theoretical medicine
Graduate School of Multidisciplinar Medical Scienses

Thesis supervisor: Tamás Bálint Csont
Web address (URL): http://biochem.szote.u-szeged.hu/
Location of studies (in Hungarian): Univ. Szeged, Faculty of Medicine, Dept. of Biochemistry
Abbreviation of location of studies: SZTE


Description of the research topic:

Az iszkémiás szívbetegség a leggyakoribb halálok a civilizált társadalmakban. A szívizom iszkémiás stressz elleni védelmének kidolgozása a legfontosabb orvosi kutatási területek egyike. A nitroglicerint régóta sikeresen használják az iszkémiás szívbetegség terápiájában, azonban a használatát korlátozza, hogy tolerancia alakul ki az érhatásaival szemben. Programunk célja a nitroglicerin direkt szívhatásainak a vizsgálata, különös tekintettel a nitroglicerin reperfúziós károsodást mérséklő hatására. Vizsgáljuk továbbá, hogy a nitroglicerin direkt szívhatásait hogyan befolyásolja a vaszkuláris nitrát tolerancia kifejlődése. Kísérleteink során ex vivo izolált szíven, továbbá egész állatokon in vivo modellezzük a szívizom iszkémiát, illetve az infarktus kialakulását, majd biokémiai, farmakológiai, elektron spin rezonanciás, radioizotópos és immunkémiai, továbbá molekuláris biológiai módszerekkel tanulmányozzuk a stresszadaptációs folyamatok kifejlődését a miokardiumban, illetve azt hogy a nitroglicerin milyen hatást fejt ki ezekre.

Required language skills: English
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-07-31


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )