Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Avantgard & Akadémia – ma

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Hungarian Academy of Fine Arts, Budapest
fine arts
Hungarian University of Fine Arts Doctoral School

Thesis supervisor: Zsigmond Károlyi
Location of studies (in Hungarian): MKE DI Feszty-ház, 1063 Budapest Kmety Gy. u. 27.
Abbreviation of location of studies: MKE


Description of the research topic:

Az utóbbi kétszáz év művész-életrajzainak elmaradhatatlan közhelye: „a fiatal tehetség fellázadt az elavult, poros, megcsontosodott, vaskalapos akadémiai szemlélet ellen.” (Fiúk az apák ellen… – alkalmasint összefogva a nagypapákkal… – vagy a még távolabbi múlt sem elvetendő, mint referencia). Mi a helyzet ma, amikor a globalizálódó felsőoktatási intézmények zanzásított multikulti ideáikkal, ábdált-barkácsolt ideologikus tákolmányaik fedezékében, bátran felvállalt szolgáltató karakterükkel közelebb állnak a dadaista Cabaret Voltaire hangulatához, mint a „forradalmár” újító: Cézanne által olyannyira tisztelt Ingres-féle „múzeumi művészethez”?
A kivétel lett a szabály (és fordítva: ami korábban a centrum volt, periférikus jelenséggé vált), – avantgard stratégiák lettek kötelező iskolai stúdiumok tárgyává. Mintha nem efféle történelmi jelentőségű átrendeződések és szintézis-kísérletek színterei lettek volna eleve a hagyományos akadémiák, amióta megalapították őket?
Ez a kérdés megérdemelné az alapos, interdiszciplináris vizsgálódást.
(Javasolt, inspiráló irodalom: Camus: A lázadó ember; Huxley: Divatok a szerelemben; Christopher Lasch: Az önimádat társadalma; Ad Reinhardt: Tizenkét tézis egy új akadémiához)

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-03-15


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )