Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Éva Keller
Tudatmódosító szerek hatása a mai magyar társadalomra

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
general health sciences
Doctoral School of Pathological Sciences

Thesis supervisor: Éva Keller
Location of studies (in Hungarian): Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Tudatmódosító szerek, a pszichoaktív drogok (köznyelvben drogok vagy kábítószerek) azok a természetes vagy mesterséges anyagok, amelyek az élő szervezetbe kerülve a központi idegrendszerre hatva megváltoztatják annak működését, funkcióját, illetve hiányuk elvonási tünetekkel jár. Elsősorban angolszász nyelvterületen drognak (drug) hívják a növényi vagy állati eredetű, gyógyászati célra előállított készítmények alapanyagait, és a fűszereket is.
A növényi eredetű, ma kábítószernek tartott anyagok a XIX. Századig a közösség által elfogadott, szocio-kulturális funkcióval bíró drogok voltak, vallási, gyógyászati és különböző társadalmi célokat szolgáltak. A XIX. század elejétől, elsősorban Észak-Amerikában és Európában egyre nagyobb mértékben terjedő kábítószer-használat a szerhasználati szokások megváltoznak. Ennek a kábítószerezésnek a hátterében már nem találunk szocio-kulturális funkciókat, legfeljebb gyógyszerként használták azokat rövid ideig, amíg fel nem ismerték a bennük rejlő veszélyeket. Ezek a szerek, csak mint élvezeti cikkek jelentek meg. Napjainkban használatos legújabb kábítószerek tarthatók a legveszélyesebbnek, mert képviselik a másságot, sok esetben fajidegenséget szimbolizálnak. A legnagyobb veszélyük ezért sokszor nem a tényleges testi-szellemikövetkezményeken alapulnak, hanem a szociális hatásokon.
Magyarországon a rendszerváltás után vált kiemelt jelentőségű problémává a szerek alkalmazása, mivel az alkohol és a gyógyításban használatos anyagok mellett megjelentek az ún keményebb drogok. A tudatmódosító szerek, mind társadalmi, szociális, mindpedig szervi idegrendszeri károsító hatásuk folytán jelentős tényezőként jelennek meg az egészségügyi-szociális ellátó rendszerben, de közvetve lényeges hatásuk mutatkozik a gazdasági szférára is. A különböző szer- használók, a morbiditási és mortalitási statisztikát tekintve, már el nem hanyagolható réteget képviselnek, hiszen a toxikus anyagok, nem csak egy-egy célszervet károsítanak, hanem a szervezet egészét.
A program keretén belül:
• vizsgáljuk a tudatmódosító szerek emberi szervrendszerre kifejtett hatását, szomato-mentális megjelenését,
• vizsgáljuk a szerhasználat következtében kialakuló pszichés károsodásokat, ezek funkcionális alapját.
• tanulmányozzuk a szerhasználat szociális hatásait
• meghatározzuk a mortalitásban betöltött szerepét
• vizsgáljuk a szerhasználat megelőzésének lehetőségeit.


Deadline for application: 2016-10-30

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )