Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
László Szirmay-Kalos
Fotorealisztikus, valósidejű grafikus algoritmusok

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Budapest University of Technology and Economics
computer sciences
Doctoral School of Informatics

Thesis supervisor: László Szirmay-Kalos
Location of studies (in Hungarian): Irányítástechnika és Informatika Tanszék
Abbreviation of location of studies: IIT


Description of the research topic:

A virtuális világoknak a fizikai folyamatokat pontosan követő lefényképezése nagyon számításigényes feladat. Az elfogadható válaszidőkhöz egyrészt különlegesen gyors algoritmusokat és adatstuktúrákat kell kialakítani, másrészt a rendelkezésre álló hardvert optimálisan kell felhasználni.
A mai processzorok és 3D grafikus kártyák nagyteljesítményű pipeline illetve párhuzamos architecktúrák, amelyek már nem feltétlenül a Neumann architektúrát követik. A grafikus processzorok két szinten programozhatók, így elvileg olyan algoritmusok is futtathatók rajtuk, amelyek nem a klasszikus lokális illuminációs, fizikailag pontatlan képszintézis feladatot oldják meg. Az algoritmusok tervezésénél azonban figyelembe kell venni a párhuzamos illetve pipeline architektúrák követelményeit is, ami azt jelenti, hogy a hagyományos CPU-ra tervezett eljárásokat alapjaiban újra kell gondolni.
A pályázat keretein belül a kutatási cél, a modern CPU-k teljesítményének és a grafikus hardver architektúráknak az elemzése, és olyan képszintézis eljárások kidolgozása, amelyek ezen az architektúrán valós időben futnak. Ezen belül felmerülő részfeladatok a láthatóság/árnyékszámítás, anyagmodellek, indirekt megvilágítás az architektúrális igények érdekében randomizált számítási eljárásainak kidolgozása.
A képzés során a jelölt bekapcsolódik a Tanszék oktató munkájába a számítógépes grafika területén. A kutatási munka az FP6-os GAMETOOLS projekt keretei között zajlik.
Követelmény: alapos számítógépes grafikai ismeretek és gyakorlat, angol nyelvismeret.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-12-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )