Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Gergely Nagy
Preclinical and clinical investigation of novel, innovative faecal microbiota transplantation techniques for the treatment and prevention of Clostridium difficile infecti

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Debrecen
general health sciences
Doctotal School of Health Sciences

Thesis supervisor: Gergely Nagy
Location of studies (in Hungarian): DEKK Belgyógyászati Intézet, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház
Abbreviation of location of studies: BelKl


Description of the research topic:

A Clostridium difficile (CD) egy spóraképző kórokozó, melynek egyes törzsei képesek toxinjukkal károsítani a vastagbél nyálkahártyáját, ott gyulladást, sejtelhalást kiváltva, következményes hasmenéssel, testi leromlással, súlyos esetben vérmérgezéssel. A CD környezetünkben szinte bárhol, megbetegedést akkor okoz, ha a bélflóra kipusztul és a vastagbélben a CD kolonizálódik. Ez leggyakrabban antibiotikum kezelés hatására jön létre. Az utóbbi évtized során drasztikus növekedést mutat a CD fertőzés (CDI) előfordulása. Nemcsak az incidencia növekszik, de változik a klinikum is epidémiaszerű halmozódással, magas mortalitási mutatókkal, terápia refrakteritással, recidiva aránnyal és kezelési költségekkel.
A CDI-t jelenleg “kutyaharapást szőrével” elvet követve gyógyítjuk: az antibiotikum kiváltotta fertőzést újabb antibiotikum adásával próbáljuk kezelni. Sajnos aggasztó, hogy ezek alkalmazása mellett 12-22%-os primer terápiás kudarc tapasztalható! További probléma, hogy ha az antibiotikum kezelés hatékony is volt, 13-57%-ban recidiva alakul ki. Nem meglepő, hogy jelentős erőfeszítések történnek alternatív kezelési stratégiák kidolgozására. Az új eljárások közül a széklettranszplantáció (intestinalis / faecalis microbióta terápia – FMT) kezd teret hódítani kiváló hatékonysága és biztonságossága miatt. Az eljárás során egészséges donor széklet homogenizátumát juttatják a beteg (recipiens) bélrendszerébe, ahol az élő bélbaktériumok helyreállítják a bélflórát, ezzel eliminálva a CDI-t. Mivel az FMT recidiváló esetek kezelésére randomizált tanulmányban szignifikánsan felülmúlta az antibiotikumot, a legújabb európai irányelv már hivatalosan ajánlja az FMT-t többször kiújuló CDI kezelésére.
Az új módszer elterjedése ellenére még nem tisztázott, hogy mi a széklet homogenizátum vagy „graft” előállításának legbiztonságosabb és bakteriális viabilitás, biodiverzitás, tárolhatóság és alkalmazhatóság szempontjából leghatékonyabb módja, mint ahogy az sem egyértelmű, hogy mi az FMT pontos helye a terápiás palettán. A magas rizikójú vagy súlyos fertőzésben szenvedő betegek gyakran már a primer fertőzés során elhaláloznak és ha sikerül is gyógyulást elérni, az csak elhúzódó hospitalizáció, jelentős költségek és kórházi járványok kialakulása árán lehetséges. Felmerül, hogy az ilyen betegeknél alkalmazott FMT szintén hatékonyabb az antibiotikum kezelésnél. Problémát jelent továbbá, hogy az FMT kivitelezése technikailag kihívást jelet, a homogenizátum eltarthatósága rövid, beadása invazív eljárással történik. Ennek kiküszöbölésére racionális gondolat lenne liofilizált és kapszulázott graftot alkalmazni.
A fenti kérdések megválaszolására három fronton indítottunk kutatást: (1) kifejlesztettünk egy új, standardizált és automatizált széklettranszplantációs előkészítő eljárást, (2) terveztünk egy kétkaros, prospektív, nyílt, multicentrikus, klinikai tanulmányt, (3) megkezdtük liofilizált intestinalis microbiota graft előállítását.
Az új eljárással az FMT biztonságosságát és hatékonyságát tervezzük vizsgálni két különböző, CDI-ben szenvedő betegpopuláció esetén. Az egyik, nem randomizált csoportban, a már nemzetközileg elfogadott indikációban, recidiváló CD fertőzés esetén vizsgáljuk az új eljárással végzett FMT eredményességét. Feltételezésünk szerint a magyar betegek esetén az új módszer non-inferior a hagyományos FMT technológiával elért nemzetközi eredményekhez viszonyítva. Egy másik csoportban, új indikációs területen, súlyos infekció kialakulása vagy recidiva szempontjából magas rizikójú, illetve eleve súlyos tüneteket mutató, primer CDI-ben szenvedő és adekvát antibiotikum kezelésre rosszul reagáló betegeknél randomizált módon hasonlítanánk össze az FMT és a konvencionális antibiotikum terápia hatékonyságát. Hipotézisünk szerint az FMT ebben a populációban jobb az antibiotikum kezelésnél. A kutatás kiegészül alapkutatási céllal végzett mikrobiológiai, genomikai és biotechnológiai vizsgálatokkal, fagyasztott és liofilizált székletbank létrehozásával.
Kedvező eredmények esetén széles körben hozzáférhetővé válhat a széklettranszplantáció a betegek számára, továbbá vélhetően jelentősen csökkenthető a CDI jelentette teher a társadalomra és az egészségügyi ellátókra. (foglalt)

Required language skills: angol
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-11-30

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )