Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Az európai prevenciós fogászati politikák összehasonlító elemzése

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Debrecen
general health sciences
Doctotal School of Health Sciences

Thesis supervisor: Orsolya Varga
Location of studies (in Hungarian): Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar, Megelőző Orvostani Intézet
Abbreviation of location of studies: NKMOI


Description of the research topic:

Hazánkban a fogszuvasodás népbetegségnek számít. Bármely életkorban előfordulhat, de leggyakoribb gyermekkorban. Az első növekedési időszakban a tejfogak, a második növekedési szakaszban a maradandó fogak szuvasodása fordulhat elő. A népegészségtani mutatók szerint Magyarországon az iskoláskorú gyermekek 80-85%-ának cariese van, ami rendkívül magas arány. A caries a fogzománc és a dentin állományának lokális károsodása, multikauzális megbetegedés. Az 1970-es évek közepén az „iparilag fejlett világ” több országában a gyermekek között a caries prevalenciája csökkent 15-50%-kal, amit az egészségesebb táplálkozásnak, a jobb szájhigiének, a fluorid-pótlásnak és a fogorvosi ellenőrzésnek köszönhető.

A PhD munka célja a hazai caries statusz és a prevenciós fogászati politikák vizsgálata, valamint annak elemzése nemzetközi standardok fényében.

Required language skills: angol
Further requirements: 
Fogászati és közgazdasági ismeretek

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-11-30

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )