Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Ildikó Seres
Gyulladásos és oxidatív markerek és a HDL funkciójának kapcsolata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Debrecen
general health sciences
Doctotal School of Health Sciences

Thesis supervisor: Ildikó Seres
Location of studies (in Hungarian): DE OEC Belgyógyászati Intézet I.sz. Belgyógyászati Klinika
Abbreviation of location of studies: DEOEC


Description of the research topic:

Az utóbbi évek kutatásai az igazolták, hogy a gyulladásos folyamatok hozzájárulnak az érelmeszesedés kialakulásához és progressziójához. Ismert, hogy a gyulladásos sejtek által termelt citokinek és az akut fázis fehérjék szisztémás szintje korrelációt mutat az érelmeszesedés mértékével. Az aktivált gyulladásos sejtek által termelt oxigéngyökök a low-density lipoprotein (LDL) részecskék lipid- és fehérjekomponenseit oxidálva módosítják annak szerkezetét, mely az érelmeszesedés kialakulásának egyik kulcsfontosságú lépése. Az oxidációhoz szükséges reaktív gyököket többek között a monociták és makrofágok által termelt mieloperoxidáz (MPO) termeli.
Az eredetileg védő hatású high-density lipoprotein (HDL) részecske szerkezetében az MPO által mediált oxidatív folyamatok olyan módosulásokat hoznak létre, melyek a HDL funkciójának zavarához vagy elvesztéséhez vezetnek. Ez az eddigi kutatások alapján érinti a HDL fő apolipoproteinjét, az ApoA1-et, valamint a lecithin:koleszterin aciltranszferáz (LCAT) enzimet, ezen keresztül a HDL reverz koleszterintranszportban betöltött szerepét. Emellett a HDL lipidtartalmának mennyiségi és minőségi változásai is megfigyelhetőek. Mindezek egy diszfunkcionális HDL populáció kialakulásához vezetnek, melyek elvesztik védő funkciójukat, sőt, proatherogén hatást fejtenek ki. Nem tisztázott azonban, hogy az MPO mediált változások hogyan hatnak az antioxidáns humán paraoxonáz-1 (PON1) aktivitásra. A diszfunkcionális HDL emelkedett aránya számos gyulladásos kórképben, köztük szisztémás autoimmun kórképekben is igazolt. Ezekben a betegekben a PON1 aktivitás csökkent.
Vizsgálataink célja a gyulladásos markerek (gyulladásos citokinek, adhéziós molekulák és akut fázis fehérjék), oxidatív markerek (oxidált LDL, MPO, TBARS) és a HDL funkció (PON1, LCAT, CETP aktivitás, diszfunkcionális HDL) közötti összefüggések vizsgálata szisztémás autoimmun betegségekben és érszövődménnyel rendelkező dyslipidaemiás betegekben. Emellett vizsgálni kívánjuk a mátrix metalloproteináz-1 és 9, valamint a tissue inhibitor of metalloproteinases-1 (TIMP-1) szisztémás szintek és a HDL funkciója közötti összefüggéseket az érszövődménnyel rendelkező dyslipidaemiás betegekben. Mivel a fokozott oxidatív stressz és a károsodott antioxidáns kapacitás, mint az érelmeszesedés kialakulásának egyik fő oka jellemző a krónikus vesebetegségben is, vizsgálatainkat erre a betegcsoportra is szeretnénk kiterjeszteni.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-11-30


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )