Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Dénes Páll
A kardiovaszkuláris rizikó becslésének lehetőségei validált non-invazív módszerek segítségével.

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Debrecen
general health sciences
Doctotal School of Health Sciences

Thesis supervisor: Dénes Páll
Location of studies (in Hungarian): DE ÁOK Belgyógyászati Intézet
Abbreviation of location of studies: IBelK


Description of the research topic:

Az atherosclerosis korunk egyik legnagyobb kihívása, előrehaladott volta egyértelműen növeli az élet mennyiségét és minőségét kedvezőtlenül befolyásoló állapotok valószínűségét. Az érelmeszesedés mértékének, előrehaladt voltának a meghatározása egyre nagyobb jelentőséggel bír.
Az elmúlt évtizedben különösen a non-invazív vizsgálómódszerek kerültek reflektorfénybe, hisz segítségükkel - jó közelítéssel - megjósolható a fokozott veszélynek kitett szubpopuláció, ahol lehetőség nyílik a célzott és agresszív kezelésre. Az utóbbi években a pulzushullám terjedési sebesség (PWV) önálló rizikófaktorrá vált, az érfal merevséget jellemző augmentációs index is kiemelkedő fontosságú. Tekintettel arra, hogy a centrális vérnyomás jobb közelítéssel prediktív a kardiovaszkuláris eseményekre, mint a perifériásan mért, ezért meghatározása az érdeklődés középpontjába került. Több validált készülék (SphygmoCor, Complior) segítségével az elmúlt években fontos adatokhoz jutottunk.
Az utóbbi 2-3 évben vált elérhetővé a fenti paraméterek 24 órás monitorizálása. Jelenleg még nem eldöntött, hogy a piacon megjelent készülékek (Mobil-O-Graph, Vasotens, Arteriograph-24) egymáshoz viszonyított értéke milyen, mert korábban a 24-órás készülékek direkt összehasonlítását még nem végezték. Egészséges önkénteseken, hipertóniásokon és diabéteszben szenvedő betegeken tervezzük a készülékek összevetését. Választ keresünk arra a kérdésre, hogy az eseti mérésekkel szemben a 24-órás készülékek által szolgáltatott adatok milyen előnyöket jelentenek. A későbbiekben krónikus vesebetegségben illetve veseelégtelenségben szenvedő betegeken kívánjuk tanulmányozni az akcelerált atherosclerosisra jellemző paramétereket, eredményeinket összevetve az egyéb klinikai markerekkel.

Required language skills: angol
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-11-30

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )