Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Péter Póla
Gazdasági érdekképviseletek - gazdasági kamarák

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
political sciences
Interdisciplinary Doctoral School

Thesis supervisor: Péter Póla
Location of studies (in Hungarian): PTE BTK B ép.
Abbreviation of location of studies: B ép.


Description of the research topic:

Az érdek nemcsak a közgazdaság-, de a politikatudomány és általában a társadalomtudományok meghatározó fogalma is, a gazdasági, politikai döntések és folyamatok alapvető mozgatója. Mint a helyi, regionális gazdaság érdekeinek szószólói, és mint a helyi gazdaságfejlesztés meghatározó (vagy potenciális) szereplői, a gazdasági kamarák vizsgálata olyan kérdéseket érint, amelyek a regionális gazdaságtanban jó ideje az érdeklődés középpontjában állnak.
A globalizáció folyamata jelentős változásokat idéz elő a helyi gazdaságban és társadalomban. A kis- és középvállalkozások (KKV) gazdálkodási biztonsága jelentősen csökkenhet. A globalizáció a helyi gazdaság és a KKV szektor számára olyan kihívást jelent, amely jórészt még nem is tudatosodott sem a helyi döntéshozókban, sem a kis- és középvállalkozások többségében. A folyamat negatív jelenségeinek kezelése, a helyi, a társadalomba ágyazódott KKV-k versenyképességének fokozása a jelenlegi nemzeti, megyei/regionális és lokális intézményrendszerek, köztük a kamarák talán legfontosabb feladata. A globalizációval együtt járó lokalizáció mindeközben felértékeli a helyi fejlesztés koncepcióját, s az alulról építkező, önigazgatás elvén működő szervezeteket hozhatja helyzetbe.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-12-31


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )