Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
László Kupa
Az etnikai problematika Bibó István életművében

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
political sciences
Interdisciplinary Doctoral School

Thesis supervisor: László Kupa
Location of studies (in Hungarian): PTE BTK Ifjúság útja 6. B ép.
Abbreviation of location of studies: B ép.


Description of the research topic:

Bibó a közép-európai etnikai viszonyok alakulásának elemzése során foglalkozott a nemzetté válás folyamatával, a patriotizmus és az antidemokratikus nacionalizmus kérdéskörével, valamint ez utóbbi jelenség hisztériává fajulásával. A politikai hisztéria torzulásaira hívta fel a figyelmet Magyarország 19. és 20. századi történelme kapcsán is. Ugyanakkor felvázolta azokat az intézményes technikákat és eljárásmódokat, ideértve az önrendelkezés és az autonómia lehetőségét is, melyek megakadályozhatják az etnikai természetű konfliktusok eszkalációját és a békés koegzisztencia perspektívájával kecsegtetnek.
Ha nem is maradt ránk Bibótól önálló Közép-Európával foglalkozó monográfia, de különböző írásai alapján rekonstruálható egyfajta bibói Közép-Európa-kép. Ebben a Közép-Európa-értelmezésben fontos tematikai vonulatot képeztek az etnikai kérdések is. Ezek sorában Bibó foglalkozott az elcsatolt országrészek magyarságának a helyzetével, távolabbi perspektívájával is.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-12-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )