Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Balázs Schanda
A vallásszabadság aktuális kérdései Állam és egyház viszonya

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Pázmány Péter Catholic University, Budapest
law
Doctoral School of Law and Political Sciences

Thesis supervisor: Balázs Schanda
Location of studies (in Hungarian): PPKE JÁK
Abbreviation of location of studies: PPKE


Description of the research topic:

A vallásszabadság aktuális kérdései
Állam és egyház viszonya

A doktori téma rövid összefoglalása:

A vallásszabadság olyan alapvető jog, mely az állam alkotmányos identitását, a társadalom békéjét, és az emberi személyiség kibontakozását is meghatározza. A vallásszabadsággal kapcsolatos kérdések rendezése összefügg az állam történelmi hagyományaival, kuturális identitásával, valamint az emberi jogok általános helyzetével is.

A doktorandusz vizsgálhatja a vallásszabadság eszmetörténeti szerepét, állam és egyház viszonyának történeti alakulását.

A vallásszabadság, mint alapjog vizsgálható az alapjogok és alkotmányos értékek versenyében.

Lehetőség van az „állami egyházjog” hagyományos kérdéseinek vizsgálatára, olyan konkrét jogintézmények elemzésére, melyek az állam intézményvédelmi felelősségét testesítik meg.

Valamennyi téma feldolgozásánál kívánatos az összehasonlító jogi szemlélet, illetve vizsgálat tárgya lehet a nemzetközi szervezetek tevékenysége a vallásszabadság vonatkozásában.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-01-31


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )