Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Pszichoterápia az orvosi gyakorlatban

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Mental Health Sciences

Thesis supervisor: László Tringer
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A pszichoterápia minden orvosi tevékenység nélkülözhetetlen része. Hatékonyságával kapcsolatban kellő mennyiségű és minőségű evidencia áll rendelkezésre. Bármely, a pszichoterápiával kapcsolatos kutatási terv vagy elképzelés beilleszthető az orvosi pszichoterápia keretei közé.
Az orvosi pszichoterápia kutatása terén rendelkezésre álló módszerek részben azonosak a szomatikus betegségekben használatos metodikákkal. A pszichológiai összetevő kutatásának céljából rendelkezésre álló eszközök mindenekelőtt a korszerű pszichológiai teszteljárások (amelyek száma a 10.000-et is meghaladja). Ugyancsak gyakran alkalmaznak a kutatók személyes interjú-technikán alapuló eljárásokat.
Hazánkban viszonylag ritkán és csekély erőbevetéssel végeznek pszichoterápiás kutatásokat. Ennek okai messzire vezetnek.
A jelölteknek és érdeklődőknek lehetősége van a klinikán folyó pszichoterápiás munka kísérletes vizsgálatára többek között a következő főbb területeken:
• motivációkutatás
• hatékonysági és eredményességi vizsgálatok
• költség-haszon elemzések
• kognitív sémák közvetlen terápiás befolyásolása
• új eljárások hatékonyságának ellenőrzése
• pszichózisok pszichoterápiája
• a pszichoterápiás folyamat neurobiológiai megközelítése.
Természetesen lehetőség van arra is, hogy a jelölt egyéni elképzeléseit a fenti kereteken túl is megvalósíthassa, amennyiben a körülmények erre lehetőséget adnak. A kutatónak rendelkezésére áll a klinika pszichológiai és neurobiológiai laboratóriumi kapacitása is.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2016-12-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )