Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Péter Fülöp
A táplálkozási szokások hatása a zsírszöveti adipokinek termelődésére

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Debrecen
general health sciences
Doctotal School of Health Sciences

Thesis supervisor: Péter Fülöp
Location of studies (in Hungarian): Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Belgyógyászati Intézet, Anyagcsere-betegségek Tanszék
Abbreviation of location of studies: DEKK


Description of the research topic:

Kutatás leírása: Az elhízás és a hozzá kapcsolódó kórképek jelentős terhet rónak a világ egészségügyi ellátórendszereire. A zsírszövetben termelődő adipokinek, ill. azok megváltozott egyensúlya jelentős szerepet játszik az elhízásban megfigyelhető inzulinrezisztencia és krónikus gyulladás kialakításában, a következményes oxidatív stressz és az érelmeszesedési hajlam fokozódásában. Az adipokinek száma folyamatosan növekszik, ugyanakkor biológiai funkciójuk - az elsőként felfedezett, ún. “klasszikus” adipokinek kivételével - számos területen tisztázatlan. Vizsgálatainkban az újabban felfedezett adipokinek (így omentin, vaspin, chemerin, fatty acid binding protein-4 [FABP4], adipolin) és a harántcsíkolt izomzatból származó anyagcsere-modulátor hatású irisin, valamint a fenti kórfolyamatok kapcsolatát kívánjuk feltérképezni, különös tekintettel az életmódbeli szokásokra. Így kíváncsiak vagyunk arra, hogy a táplálkozási szokások, az egyes táplálékösszetevők, ill. a bevitt és leadott energiamennyiség és a fizikai aktivitás hogyan hat az egyes fehérjék termelődésére. A szérumszintek ismeretében összefüggéseket keresünk az adipokinek és az inzulinrezisztenciát, valamint az oxidatív stresszt és gyulladásos állapotot jellemző markerek között, melyek segítségével az egyes fehérjék újabb megbetegedést, vagy szövődményt előrejelző biomarker szerepe is igazolást nyerhet.

Kutatás helye: Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Belgyógyászati Intézet, Anyagcsere-betegségek Tanszék

Required language skills: angol középfok
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-11-15

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )