Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Beáta Erika Nagy
Krónikus beteg gyermekek pszichoterápiája és rehabilitációja

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Debrecen
clinical medicine
Kálmán Laki Doctoral School

Thesis supervisor: Beáta Erika Nagy
Location of studies (in Hungarian): Debreceni Egyetem, Gyermekgyógyászati Klinika
Abbreviation of location of studies: DEKK


Description of the research topic:

A krónikus (leukémiás, művesekezelt, daganatos, mozgássérült stb.) betegség során súlyos személyiségtorzulások jöhetnek létre gyermekekben és felnőttekben egyaránt. A család tudja elsősorban a betegséghez való alkalmazkodást megkönnyíteni a gyermek számára, de ebben segítséget kell nyújtania a gyógyító teamnek is.
A pszichoterápiás ellátás egyéni, pár-, csoport- és családterápia, szülőcsoportok, zene- és kreatív terápiás formában, vagy szupportív támogatással is megvalósulhatnak, egy-egy sérüléstípus köré szerveződhetnek. (Nonverbális- Expresszív- Dramatikus NED terápiák)
Segítenek újraszervezni a betegek egymáshoz, illetve saját testükhöz való viszonyát. Fontos a tárgykapcsolatok újra szervezése, áthangolása is. Mindez közös terápiás tevékenységgel érhető el.
A rehabilitáció mint pszichoterápiás kapcsolat, fontos vizsgálati szempont.
A specifikus terápiás hatás mellett magának a segítő kapcsolatnak, a jó orvos/terapeuta- beteg/kliens kapcsolatnak vannak nem specifikus hatótényezői is.
Multi-medikális pszichoterápia, és a segítő team jelentősége lényeges.

Required language skills: angol

Deadline for application: 2016-11-15

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )