Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Gábor Dobosi
Nagymélységű xenolitok kőzettani és geokémiai vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Debrecen
earth sciences
Doctoral School of Earth Sciences

Thesis supervisor: Gábor Dobosi
Location of studies (in Hungarian): Debreceni Egyetem, Ásvány- és Földtani Tanszék, Debrecen, Egyetem tér 1., Kémia épület
Abbreviation of location of studies: DE


Description of the research topic:

A Plio-Pleisztocén korú alkáli bazalt vulkanizmus a Kárpát-Pannon térség számos területén hozott a felszínre alsókéreg, illetve felsőköpeny eredetű kőzetdarabkákat, ún. xenolitokat. Az ilyen xenolitok az utóbbi évtizedekben világszerte intenzív kutatások tárgyát képezik, hiszen általuk közvetlen információ nyerhető a felsőköpeny és az alsókéreg összetételére, fejlődésére és hőmérséklet-nyomás viszonyaira. A kutatási téma a Kárpát-Pannon térség különböző területeiről (Ausztria, Kisalföld, Balaton-felvidék, Persányi-hegység) származó xenolitok összehasonlító vizsgálata volna, elsősorban a teljes xenolitok és ásványaik fő- és nyomelemei alapján. A kutatás alapját egy meglevő mintasorozat képezi, a szükséges elektron-mikroszondás, ICP-MS, neutronaktivációs és egyéb vizsgálatokat főleg együttműködés keretében lehetne elvégezni. A kutatás eredményeképp átfogó képet kapnánk az egész térség alatti litoszféra felépítéséről, illetve a különböző eredetű egységek fejlődéséről.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-11-15

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )