Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Politikai – gazdasági rendszerek szerepe a gazdaság térbeli folyamataiban (a szocializmus és a jelenlegi kapitalista rendszerek összehasonlítása révén)

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Széchenyi István University, Győr
regional sciences
Doctoral School of Regional Sciences and Business Administration

Thesis supervisor: Györgyi Barta
Location of studies (in Hungarian): Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola
Abbreviation of location of studies: SZE


Description of the research topic:

A gazdasági rendszerekkel és intézményekkel foglalkozó összehasonlító gazdaságtanból kiindulva magyarázzuk a gazdaság térbeli folyamatainak változását két gazdasági rendszerben, az államszocializmus (szovjet modell) és a poszt- szocialista átmenet rendszereiben. Feltételezzük, hogy a két gazdasági rendszer alapvető különbségei megjelennek területi vetületeikben és összefüggéseikben is. A kutatás célja: a szocializmus és a kapitalizmus társadalmi-gazdasági térfolyamatainak komplex összehasonlítása – rendszerparadigmikus szemléletben. Megvizsgáljuk például, hogy valóban késleltetett városfejlődés zajlott-e a szocializmusban; valóban léteztek-e szocialista városok; az ipar és a mezőgazdaság térbeli elhelyezkedésében milyen jellegzetes különbségek alakultak ki a két gazdasági rendszerben.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-01-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )