Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Szabolcs Felszeghy
Molekularis szabályzó mechanizmusok szerepe a fogfejlődésben

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Debrecen
clinical medicine
Doctoral School of Dental Sciences

Thesis supervisor: Szabolcs Felszeghy
Location of studies (in Hungarian): Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kar
Abbreviation of location of studies: DEFOK


Description of the research topic:

A fogfejlődés a ganglionléc sejtjei és az orális epithelium között levő komunikáció révén valósul meg. Habár régóta ismerjük a fog fejlődésének főbb lépéseit, annak molekuláris szintű mechanizmusának megértésére irányuló kutatások csak az utóbbi 10 évben kezdődtek el. Ennek során olyan kulcsszerepet játszó növekedési faktorok kölcsönhatásainak szerepét kezdtük megismerni a fogfejlődés során, mint például a FGF, Shh, csontnövekedési faktor, BMP, Notch és Wingless (Wnt) fehérje családokat. Ezen fehérjékről közismert, hogy fontos reguláló elemei a sejtek sorstérképének kialakításában. Korai tanulmányok előrevetítik, hogy a fogfejlődés során lezajló összetett változások a sejtek szigorú irányítottsága mellett mennek csak végbe, amely magában foglalja reciprok sejt-sejt kommunikációt, gének kölcsönhatását és a transzkripció összehangolt szabályozását térben és időben. Ezen fentebb ismertetett molekuáknak a fogfejlődésben szerepet játszó szignáltranszdukcióban játszott szerepét kívánjuk a továbbiakban tanulmányozni.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-11-15


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )