Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Zsuzsa Szondy
Az apoptótikus sejtek eltakarítása elhízásban

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Debrecen
clinical medicine
Doctoral School of Dental Sciences

Thesis supervisor: Zsuzsa Szondy
Location of studies (in Hungarian): Debreceni Egyetem
Abbreviation of location of studies: DEÁOK


Description of the research topic:

Az apoptótikus sejtek eltakarításának zavara gyulladáshoz vezet az elhalt sejtek felhalmozódása és szétesése miatt. Elhízáskor a zsírszövetben gyulladási makrofágok halmozódnak fel, amelyek pro-inflammatorikus gyulladási citokinei befolyásolják a zsírsejtek saját citokin termelődését és diabetes mellitus kialakulását eredményezik az inzulin rezisztencia kialakításával. Egyre többen figyelték meg, hogy az elhízott egyének zsírszövetében apoptótikus sejtek felszaporodása figyelhető meg. A zsírsejtek is apoptózissal halnak el. Feltételezésünk, hogy a nagyobb zsírsejtek felvétele hosszú távon csökkentheti a makrofágok fagocitáló képességét. A projekt célja annak vizsgálata, hogyan befolyásolja a kövérség a makrofágok apoptótikus sejteket eltakarító képességét és ezen keresztül a gyulladási makrofágok kialakulását. A kísérleteket mind in vitro izolált makrofágokkal, mind in vivo nagy zsírtartalmú diétán tartott egereken fogjuk folytatni.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-11-15


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )