Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Fogászati anyagok vizsgálata korszerû mikroszkópos eljárásokkal

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Debrecen
clinical medicine
Doctoral School of Dental Sciences

Thesis supervisor: Attila Péter Jenei
Location of studies (in Hungarian): Debereceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum
Abbreviation of location of studies: DEOEC


Description of the research topic:

Vizsgálataink során a fogászatban használatos anyagok és a velük érintkező szöveti struktúrák, fogfelszínek kölcsönhatásának vizsgálata nagyfelbontású mikroszkópos technikákkal.
A fogászati titán implantátumok anyagi összetételének és felszíni érdességének a függvénye az osseointegráció folyamata. Ma már számos technikát alkalmaznak arra, hogy növeljék az implantátumok felszíni érdességét, vagy osteokonduktív anyagokkal vonják be a beültetendő felületet. A felérdesített felszínnel rendelkező implantátumok mind a csontos elhorgonyzást, mind a biomechanikai stabilitást elősegítik. A kalcium-foszfát bevonatok a csontgyógyulásban és a becsontosodás folyamatában szerepelnek. Sokféle felületmegmunkáló technika létezik, mint pl.: titán-plazma szórás, homokfúvás, savmaratás, anodizáció, kalcium-foszfát bevonatképzés. Problémát jelent, hogy az implantátum körüli korai csontosodási folyamatok alig ismertek. Méréseink során a felület minőségének megváltoztatásának hatására.
Vizsgálataink másik iránya a fogfelszín vizsgálata korszerű mikroszkópos technikákkal. A fogászati gyakorlatban egyre több kezelési eljárást alkalmaznak a fogak valamilyen paraméterének megváltoztatására. Ezen beavatkozások mellékhatásait objektív és szubjektív csoportba sorolhatjuk. Az objektív mellékhatásokat laboratóriumi körülmények között vagy módszerekkel lehet kimutatni. Ilyen mellékhatás például a fokozott higany kioldódás az amalgámtömésekből, vagy a kompozitok ragasztási erősségének csökkenése fogfehérítés hatására. A rendelkezésre álló spektroszkópiai és mikroszkópos eljárások segítségével vizsgáljuk a különböző változásokat.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-11-15

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )