Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Ildikó Márton
A parodontális gyulladás és az általános betegségek kapcsolata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Debrecen
clinical medicine
Doctoral School of Dental Sciences

Thesis supervisor: Ildikó Márton
Location of studies (in Hungarian): debreceni Egyetem Fogorvostudományi Intézet
Abbreviation of location of studies: FOK


Description of the research topic:

A pulpa és a periapicalis ter gyulladásos megbetegedései a leggyakoribb fogászati megbetegedések között szerepelnek Kialakulásuk hátterében leggyakrabban a fog caries okozta roncsolódasa áll. A szuvas lézióból baktériumok, toxinok és egyéb károsító anyagcseretermékek jutnak a pulpába, melyek hatásara kezdetben a pulpaszövetben gyulladás támad, később a kezeletlen fog elhal és a gyulladás kiterjed a periapicalis, szövetek közé.
A fog szövevényes üregrendszerében igen nagy számban vannak jelen kórokozok, melyek döntő többsége obligát anaerob baktérium. Ezen baktériumok a foramen apicalen keresztül érik el a periapicalis teret. A szervezetben behatolni igyekvő fertőzést a kibontakozó védekező immun- inflammatorikus folyamatok eredményesen feltartóztatják. A sikeres védekezés nem kívánatos velejárójaként a periapicalis; tér szövetei károsodnak, csontlebomlással kísérve. Jóllehet a pulpa és a periapicalis tér gyulladásos kórformái igen gyakori megbetegedések, kialakulásuk pontos mechanizmusa, a lézió fennállásának szervezetre gyakorolt hatása,_ megbetegítő képességének számos részlete nem ismert. Annak ellenére, hogy a fogászati gócbetegség létét már több mint egy évszázada felismertek, a perzisztáló odontogén gyulladás és más szerv megbetegedése között fennálló bizonyított összefüggést csak az infectív endocarditis esetében sikerült találni. Napjainkban egyre bővül azoknak a betegségeknek a köre (myocardialis infarctus, diabetes. idegrendszeri, bőr, vese. szemészeti megbetegedések) amelyek előfordulásával párhuzamosan következetesen észleltek a szájüregben perzisztáló chronicus gyulladásos kórformát. Ezideig a széles körű kutatások ellenére sem sikerült megvilágítani sem a gócbetegségek kialakulásának pontos rnechanizmusát, sem pedig a góctalanítás szisztémás következményeit, várható gyógyító hatásának lehetőségeit. Ezen ismeretek megléte elengedhetetlen feltétele új therápiás utak kialakításának.
A program célja újabb ismeretek megszerzése a pulpa és periapex betegségeinek, pathogenesiséről. Kísérletes vizsgálatokat tervezünk végezni új therápiás lehetőségek kialakítasa céljából. Célunk kiszűrni azokat a betegségcsoportokat, amelyek esetében a perzisztáló chronicus odontogén gyulladások, „gócok” a leggyakrabban diagnosztizálhatók, és megvizsgálni a góctalanítás esetleges gyógyító hatását is.

Required language skills: Magyar
Recommended language skills (in Hungarian): angol
Further requirements: 
ÁOK hallgatók (IV. évf.), Fogorvostan hallgatók (V. évf.)

Number of students who can be accepted: 25

Deadline for application: 2016-11-15

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )