Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Endre Lendvai
Lingvokultúra és interkulturális kommunikáció

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
linguistics
Doctoral School in Linguistics

Thesis supervisor: Endre Lendvai
Location of studies (in Hungarian): PTE BTK
Abbreviation of location of studies: PTE


Description of the research topic:

A globalizáció korában megfigyelt kommunikációs kudarcok magas számaránya okán a verbális kommunikáció mellett az oktatás előterébe kerül a kommunikatív viselkedés, mely a partnerközi információcsere 70%-át (!) is kiteheti. Így az idegen nyelvek oktatását az interkulturális kommunikáció oktatása váltja fel, melynek központi fogalmai a lingvokultúra és az interkulturális kompetencia. A disszertáció igazolja, hogy az E. Hall, G. Hofstede, F. Trompenaars, C. Hampden-Turner által feltárt kulturális dimenziók (kontextus, időfaktor, térigény, hatalmi távolság, individualizmus vs. kollektivizmus, maszkulinizmus vs. femininizmus, bizonytalanságkerülés vs. -tűrés, univerzalizmus vs. partikularizmus, teljesítmény- vs. titulus-központúság stb.) determinálják a beszédstratégiát, -taktikát, s a szókészlettől, frazeológián és beszédetiketten át egészen a grammatikai kategóriákig az egész nyelvre rányomják bélyegüket.


Deadline for application: 2017-03-01


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )