Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Péter János Varga
Drónok alkalmazása a katasztrófavédelemben

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Universitas Budensis
military engineering
Doctoral School on Safety and Security Sciences

Thesis supervisor: Péter János Varga
Location of studies (in Hungarian): Óbudai Egyetem - Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Márnöki Kar
Abbreviation of location of studies: ÓEBGK


Description of the research topic:

A kutatási téma leírása:

A pilóta nélküli repülőeszközök – drónok – fejlesztése az utóbbi évtizedben jelentősen megélénkült. Ez köszönhető a mikroszámítógépek, finommechanika és tápellátás fejlődésének. A drónok felhasználási területe gyakorlatilag korlátlan, de sok esetben új megoldásokra is szükség van, mert a drónok nem csak egy repülő kamera vagy katonai eszközként működhetnek, hanem, akár a katasztrófavédelemben is nagy szerepet tölthetnek be. Napjainkban a katasztrófavédelem számos területén kísérleteznek ezzel a fajta légijárművel. A kutatási téma aktualitását indokolja, hogy megjelentek a hőkamerával, mentőövvel, hálóval, szondákkal felszerelt drónok. A kutatás irányvonala olyan önvezérelt eszközök (robotok) létrehozása, melyek katasztrófa esetén „önmaguktól” megindulva a felderítésen túl segítséget is nyújtanak. Olyan területekre képesek eljutni melyeket a bekövetkezett katasztrófa során nehezen, vagy egyáltalán nem lehet megközelíteni. A drónok használatának hazai és nemzetközi jogi szabályozása nem egységes, nem kiforrott, ezért a katasztrófavédelem területén felhasználásuk korlátozott. Ennek vizsgálata és elemzése a kutatás egyik fontos része.

Kutatási célok:

• A tudományos kutatómunka eszközeivel elemezni a magyar és a külföldi polgári és ipari felhasználású drónok jelenlegi helyzetét.
• A jelenlegi törvényi szabályozás vizsgálata, elemzése, összehasonlítása külföldi jogszabályokkal.
• Jogszabályi javaslattétel a hazai és nemzetközi szabályozó környezet vizsgálata tükrében.
• Kutatási, fejlesztési irányok elemzése Magyarországon és világviszonylatban.
• Javaslatot tenni olyan rendszerek fejlesztésére, melyek a katasztrófavédelemben alkalmazhatók elsősorban az emberi élet védelmében, segítségnyújtásban.

Recommended language skills (in Hungarian): angol középfok
Number of students who can be accepted: 2

Deadline for application: 2017-01-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 1.2357 ( 2017. V. 15. )