Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Ildikó Tóth-Bordásné Marosi
A biztonságos szervezet stakeholder szempontú megközelítése

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Universitas Budensis
military engineering
Doctoral School on Safety and Security Sciences

Thesis supervisor: Ildikó Tóth-Bordásné Marosi
Location of studies (in Hungarian): Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar
Abbreviation of location of studies: ÓEBGK


Description of the research topic:

A szervezetek életében a shareholder érdekek mellett egyre inkább értelmet nyer a stakeholder (kockázatviselői) érdekek figyelembe vétele, feltételezvén, hogy az adott vállalkozás/intézmény a társas- és társadalmi környezet felelős tagja. A vállalkozások alapvető érdeke a legfőbb stakeholdereik kiválasztása, mivel kölcsönösen hatnak egymásra (Clarkson, 1995). A vállalkozásoknak az üzletetikai irányelvek figyelembe vételével érdemes viszonyulni hozzájuk (Dinya, 2008), hogy a közöttük fennálló kapcsolatok biztonságát biztosítsák. A vállalkozások kockázatviselőkkel való kapcsolatát és irányukba tanúsított magatartását számos tényező, mint pl. a kultúra explicit és tacit tudáselemei alakítják, de lényes a vállalkozási struktúra, a kapcsolatok, az ismeretek, a döntéshozatali folyamatok, az intézményi logika, a hatalom, a legitimáció is (Mitchell et al, 2011). Amennyiben ezek befolyással vannak a kapcsolatok alakítására és a magatartások befolyásolására, akkor ugyancsak hatással lesznek a kockázatviselők biztonságérzetére és a személyes és/vagy üzleti kapcsolatok jövőjére is.
Kutatási célok:
- a szervezetek magatartásának és kultúrájának vizsgálata a stakeholderekhez való viszonyulásuk függvényében,
- a stakeholder kapcsolatok kiépítését akadályozó, nehezítő, a kapcsolatok fenntartására ható kulturális és magatartás tényezők vizsgálata.

Required language skills: angol AF
Recommended language skills (in Hungarian): angol KF
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-01-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 1.2357 ( 2017. V. 15. )