Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
György Morva
A távvezetékek vizsgálata extrém időjárási körülmények között

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Universitas Budensis
military engineering
Doctoral School on Safety and Security Sciences

Thesis supervisor: György Morva
Location of studies (in Hungarian): Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar
Abbreviation of location of studies: ÓEBGK


Description of the research topic:

A kutatási téma leírása:
A PhD munka célja olyan eljárások (szoftver és műszaki eszközök) kidolgozása, amely növelheti a hazai Villamos Energia Rendszer (továbbiakban: VER) működésének megbízhatóságát extrém időjárási körülmények között. A tapasztalatok szerint a VER működésében úgy az átviteli, mint az elosztó hálózatokban az extrém időjárási körülmények okozzák a legsúlyosabb összeomlásokat. Az energia átviteli hálózatokon, különösen a távvezetékeken a két legfontosabb időjárási paraméter, amelyet figyelni kell, az a szél és a jegesedés. Világszerte megfigyelhető, hogy ezen paraméterek szélsőséges, extrém értékeinek előfordulási gyakorisága évről évre növekszik , ezért ezek hatásait vizsgálni kell, a megbízhatóság növelése csak komplex módon érhető el:
• már tervezéskor újra kell gondolni az eddigi irányelveket és a hatályos szabványelőírásokat;
• az üzemeltetés során megfelelő információs és megfigyelő rendszer kiépítése és alkalmazása szükséges a megbízhatóság növelésére;
• extrém időjárási esetekben rendelkezni kell olyan beavatkozási eljárásokkal, amelyekkel lehetőség szerint el kell kerülni a rendszer összeomlását, csökkentik a károk mértékét, és elősegítik a rendszerelemek minél gyorsabb helyreállítását.
A kutatásban a szabadvezetéki hálózatok jegesedése kiemelt jelentőségű. A téli időszakban a jegesedési problémák elsősorban a „hideg” védővezetőn jelentkezhetnek, különböző okokból: a nedves hó feltapadása , a zúzmaraképződések és az ónos eső okozta jégképződések. Ha ezekhez még jelentős szél is párosul, akkor általában súlyos, esetenként nagy területre kiterjedő hálózati károsodások keletkeznek, melynek következtében ellátási problémák, kiesések állhatnak elő a VER egyes részein.
Kutatási célok:
• optimális eljárás(ok) kidolgozása a MAVIR üzemirányítás (TSO), és az elosztóhálózati KDSZ-ek számára extrém időjárási körülmények esetén, kiváltva a jelenlegi rögtönzésen alapuló megoldásokat
• a jégolvasztási eljárások legcélszerűbb módjainak megválasztása átviteli és elosztó hálózaton;
• az extrém SCADA meghatározása;
• matematikai modell(ek) megalkotása a nagyfeszültségű távvezetékek villamos- és hőtechnikai viselkedésének leírására jegesedési és olvasztási körülmények között.


Deadline for application: 2017-01-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 1.2357 ( 2017. V. 15. )