Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Sándor Bíró
Aszpergillózist okozó fonalas gomba fajok (A. fumigatus, A. terreus) gyors, érzékeny és megbízható elkülönítő diagnózisára alkalmas Q-RT-PCR eljárás kifejlesztése

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Debrecen
theoretical medicine
Doctoral School of Molecular Cellular and Immune Biology

Thesis supervisor: Sándor Bíró
Location of studies (in Hungarian): Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma
Abbreviation of location of studies: DEOEC


Description of the research topic:

Az elmúlt évtized antifungális terápiájának rohamos fejlődése ellenére az aszpergillózisos esetek a szerv- és csontvelő transzplantációk valamint őssejt átültetések során alkalmazott immunszuppresszáló ágenseknek köszönhetően is, a fejlett országok legmagasabb morbiditással és mortalitással járó betegségei közé tartoznak.
Az aszpergillózisos esetek manifesztálódása háromféle: bronchopulmonáris aszpergillózis, tüdőaszpergillózis (aszpergillóma), és az esetek akár 100%-ában végzetes kimenetelű invazív aszpergillózis.
A túlélés feltétele az időben megkezdett antifungális terápia. Rendkívüli fontossággal bír a megelőzés, mely rizikópáciensekre nézve meghatározott időközönkénti folyamatos, költséghatékony mintavételezést és monitorozást feltételez. Nagy jelentőségű továbbá az Aspergillusok species szintű azonosítása, mely a célzott gombaellenes terápia elengedhetetlen feltétele, hiszen a különböző fajok eltérően reagálnak adott terapeutikumokra, nem beszélve arról, hogy ily módon valamelyest kontrollálható és csökkenthető a rezisztens gombafajok elterjedése is.
Megbízható diagnózis felállítása máig is számos nehézségbe ütközik.
Manapság a kereskedelmi forgalomban levő aszpergillózisos betegségek detektálására alkalmas diagnosztikai módszerek lehetnek szerológiaiak, DNS alapúak, ill. ezek kombinációi. Ez utóbbi „hibrid” eljárás előnye abban áll, hogy ötvözi a PCR reakciók erősségét képező magas fokú (94-98%) specificitást és a szerológiai módszerekre jellemző nagy érzékenységet (90%). Semmi esetre sem hagyható azonban figyelmen kívül, hogy a szerológiai módszerek gyakran igen magas (14%) fals pozitív eredményeket adhatnak. Ennek okai a külvilágból a minta előkészítés vagy feldolgozás során véletlenül bekerülő anyagok, vagy egyes antibiotikum kezelés alatt álló egyének esetén mesterségesen a véráramba juttatott egyéb anyagok egyaránt lehetnek.
Eljárásunk egy olyan gén detektálásán alapul, mely gén csak néhány gomba fajban, így Aspergillus fumigatus és A. terreus, Neosartorya fischeri és Chaetomium globosum fajokban van meg. Az egyes gomba gének közti szekvencia különbség a törzsek elkülönítésére ad lehetőséget.
Ezen tényeket felhasználva célunk egy olyan diagnosztikai módszer kidolgozása, amely különböző testfolyadékokból származó minták megfelelő feldolgozását követően alkalmas a gén kvantitatív valós idejű PCR rendszerben való detektálására s Aspergillus fumigatus és A. terreus fajok identifikálására.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-01-15

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )