Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
János Kristóf
Kétrétegű agyagásvány nanostruktúrák és nanokompozitjaik fotokatalitikus tulajdonságainak vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Pannon University, Veszprém
bio, environmental and chemical engineering
Chemical Engineering and Material Sciences Doctoral School

Thesis supervisor: János Kristóf
Location of studies (in Hungarian): Pannon Egyetem
Abbreviation of location of studies: PE


Description of the research topic:

Az agyagásványok olyan (réteg/levél) szilikátok, vagy más néven filloszilikátok, amelyek tulajdonságait a rétegek közötti távolság és az azokban található szennyező anyagok határozzák meg.
Az agyagásványok félvezető jellegéből adódóan potenciális fotokatalizátorként használhatók vizek szerves szennyezőinek vagy füstgázok légszennyezőinek ártalmatlanítására.

A jelölt feladata (1) az őrölt és a delaminált halloysit felületi jellemzőinek és fotokatalitikus tulajdonságainak összehasonlítása tesztvegyületek használatával; (2) őrölt és delaminált halloysit-átmenetifém/átmenetifém-oxid nanohibridek fotokatalitikus tulajdonságainak összehasonlítása tesztvegyületek használatával; konverzió, katalizátor stabilitás vizsgálat; (3) a felületi hibahelyek és az oxidatív-reduktív folyamatok közötti összefüggések feltárása, valamint a szerkezeti, felületi és morfológiai jellemzők meghatározása.

A katalizátor fejlesztések a környezeti elemek védelmét, a tisztább technológiák műszaki fejlesztését szolgálják.

A kutatási téma előzményei:
A Kutatóműhely (Pannon Egyetem Mérnöki Kar Felületek és Nanostruktúrák Kutatócsoportja nemzetközi együttműködésben 15 éve foglalkozik réteges szerkezetű anyagok, oxidok és oxidfilm bevonatok kialakításával és szerkezeti vizsgálataival. A Kutatócsoport műszeres háttere nemzetközi összehasonlításban is megfelelő. Az utóbbi években jelentős erőfeszítések történtek a témához kapcsolódó multidimenzionális számításos kémiai módszerek infrastrukturális és személyi hátterének fejlesztésére a kísérletes munkák tervezhetősége, valamint a szerkezetvizsgálatok eredményeinek értelmezése, validálása érdekében.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-01-15

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )