Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Gabriella Medvegy
A város új definícója - az urbanizáció után

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
architecture
Marcell Breuer Doctoral School

Thesis supervisor: Gabriella Medvegy
Location of studies (in Hungarian): PTE BMDI O épület ÉpítészStúdió
Abbreviation of location of studies: O ép


Description of the research topic:

Mint egy kortárs vízió rajzolódik ki a ma építésze fejében a 'zöld' tartalma az épített környezetünkben. Új tervezési szemlélet definiálódik. Az 'élő környezet' (úgymint városi vegetáció) pusztán inspirációt jelentő effetté válik a tervezési folyamatban. A 'zöld' és az 'épület' új értelmet nyer, az épületet a természeti elemek is formáják, és mintegy szürreális vízió a 'természet' fogalma is új tarmat bír a maga urbanizált közegében.

A fentiek alapján az épület együtt terveződik elő környezetével. A 'zöld' alapegységgé válik (hívhatjuk építőanyagnak). A további alapelemek, mint 'zöld környezet', 'idő', 'föld', vagy 'sár', 'pára' és 'köd' stb. építőanyaggá avanzsál, a tervezési koncepció fontos részévé.

A jelenség semmi mást nem jelent, mint az élő környezet megváltozott jelentését; a 'neo- urabizált' ember újfajta szükségleteire való reakciót a tervezési folyamatokban, egyúttal a ma designereiben reakcióként megfogalmazódott új- manufesztumot: vissza a természetbe! Ez az új, vársolakó 'neo- urbanizált' embertípus egsyébként jellemzően magasan képzett, (elvben) menekül a városból - annak ellenére, hogy annak minden szegletét használja. Akárhogyan is, ezek a városlakók mégsem képesek csökkenteni ökológiai lábnyomukon - még a fenti szürreális szemlélettel sem -, az új építészeti projektek a sok 'zöld' ellenére is másképpen szolgálják ki a szomjazott 'természeti' tartalmakat. A 'természeti' jellemző helyett jobb is inkább a 'kézműves', 'ökológikus', 'megújuló', vagy ‘agri-tectural’ (DC+Renfro után) szavakat használni, és be kell vezetni az ‘urban-design’, vagy ‘landscape-urbanism’ kifejezéseket is az eszköztárba. Úgy tűnik, a 'reneszánsz ember' fog újjászületni bizonyos értelemben. Az építészeti projekt szinte szociológiai tanulmánnyá avanzsál - akár tetszik ez a környezetalakítóknak, akár nem. Úgy gondolom, a fentiekből inspirálódva egy újfajta tervezési módszer van kialakulóban.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-12-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )