Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Bálint Bachmann
Szolár energiamezők biomimetikus optimalizációja

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
architecture
Marcell Breuer Doctoral School

Thesis supervisor: Bálint Bachmann
Location of studies (in Hungarian): PTE PMMIK Rókus u. 2.
Abbreviation of location of studies: O_st


Description of the research topic:

Fotovillamos erőművek geometriai optimalizációja természeti formákon alapuló parametrikus eljárással
Az egyes növények leveleinek formája, mérete és elhelyezkedése a fotoszintézis növény számára optimális működéséhez igazodva, a környezeti feltételekre reagálva fejlődött ki. A fotovillamos energia hasznosításában az optimális geometriai konfigurációt e természeti optimum szerint lehet meghatározni, s a természeti optimálás elveit követve célszerű tervezni. Mindazonáltal a természetben minden mindennel összefügg és a növények geometriai felépítése nem csak a fotoszintézishez, hanem a különböző statikai terhekhez, reprodukciós folyamtokhoz és egyéb más a növény élettani folyamatival kapcsolatos körülményekhez is alkalmazkodik. E komplex feltételrendszernek való megfelelés is tanulságokkal szolgálhat az épített környezet és annak fotoelektromos energia-ellátása tervezéséhez. A kutatás tárgya a flóra mint rendszer és a környezeti hatások mint rendszer vizsgálata, különös tekintettel a fotoszintézishez való adaptáció mechanizmusára és optimum keresésének természetes algoritmusára. A kutatás a botanika évezredes megfigyelésein, az e megfigyelésekre, a huszadik század matematikusai által készített modelleken, valamint a nappályát és az árnyékvetést leíró matematikai és fizikai összegfüggéseken alapul. Mindezeket parametrikus módszerrel, grafikus programozott geometriai és fizikai eljárásokkal vizsgáljuk.
A vizsgálat eredményeként olyan algoritmus építhető fel, amely a fotovillamos erőművek geometriai elhelyezésének, optiális beállításának és esetleges vezérlésének alapját adhatja, a tervezés új elveihez kritériumaihoz vezethet.

Required language skills: magyar
Recommended language skills (in Hungarian): angol
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-12-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )