Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Bálint Bachmann
Családi házas élettér energia-hatékony építészeti tömegformálása a fenntarthatóság tükrében

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
architecture
Marcell Breuer Doctoral School

Thesis supervisor: Bálint Bachmann
Location of studies (in Hungarian): PTE PMMIK Rókus u. 2.
Abbreviation of location of studies: O_st


Description of the research topic:

A családi házak energiaigényének vizsgálata az építészeti tömegformálás, a tájolás és az üvegezett felületek arányának függvényében.
Épületeink tervezése során az építészeti forma számtalan objektív és szubjektív tényező hatására születik meg az építészek kezei között. A funkció és a forma örök kérdései újra és újra előkerülnek függetlenül az alkalmazott építészeti stílustól. A XXI. század azonban különbözik az eddigi koroktól, ugyanis az emberiség már felismerte a tényt, miszerint élőhelyének és életkörülményeinek fenntartásához minden területen, így az építészet terén is a források, így az energia hatékony felhasználásra kell törekedni.
Az építészeti tömegformálás és az energetika összefüggéseinek feltárása több oldalról megközelíthető. Lehet általános érvényű összefüggéseket keresni, és lehet terület (ország, város, akár épület) specifikusan vizsgálódni. A tömegformálás és esztétikai elemek valamint a fenntarthatóságot jellemző mutatók között lehet egyenletekkel, algoritmusokkal összefüggéseket leírni, parametrikus modellezést végezni, s lehet konkrét felmérések és valós épületek alapján végzett számítások eredményeit általánosítani.
A családi házak – amelyek mint élettér a XXI. százaban is jelentős szereppel bírnak – építészeti megjelenésük, anyaghasználatuk, homlokzatkialakításuk és egyéb tulajdonságaik alapján nagyon változatosak lehetnek, léptéküket tekintve azonban egy meghatározott tartományon belül mozognak. A kutatás során elsőként a családi házak tipizálására kerül sor. Ez egy összetett szempontrendszer alapján történik, amely szempontrendszer építészeti és fenntarthatósági, mindenekelőtt energetikai aspektusoknak megfelelő többdimenziós térben lokalizálja a családi házak típusait. Az eredmények tükrében képet kapunk a meglévő családi házas épületállomány tervezési paramétereinek, architekturális jellemzőinek fenntarthatósági/energetikai erősségeiről és gyengeségeiről.
Az értékelést követően meghatározhatók azon tervezési irányelvek és építészeti eszközök, melyek tudatos, korai tervezési fázisba való alkamazással és az esztétikai, építészeti szempontokkal történő integrálásásával energia-hatékony, fenntartható otthonok hozhatók létre.

Required language skills: magyar
Recommended language skills (in Hungarian): angol
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-12-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )