Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Pál Soltész
Térd alatti erek PTA-t követő nyitvamaradására ható angiológiai tényezők, és ezek befolyásolási lehetőségei perifériás artériás érbetegségben

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Debrecen
clinical medicine
Kálmán Laki Doctoral School

Thesis supervisor: Pál Soltész
Location of studies (in Hungarian): DE, KK, Belgyógyászati Intézet, Belgyógyászati Angiológiai Tanszék
Abbreviation of location of studies: DEKK


Description of the research topic:

A perifériás érbetegség (érszűkület), az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája, melynek esetén a vérkeringési zavar az alsóvégtag ütőereit érinti, a verőerek lumenének szűkületéhez, illetve elzáródásához vezet. Ennek következtében a keringés nem képes a szöveti oxigénigényt biztosítani. Ez enyhébb esetben claudicatio intermittenshez (Fontaine II), súlyosabb esetben szöveti károsodáshoz, kritikus végtag ischaemiához vezet (Fontaine III, IV-s stádium).
Az artériás revascularisatio célja az érpálya folytonosságának biztosítása, mely a vérkeringés helyreállításával a fájdalom enyhülését és a seb gyógyulását idézi elő. A sebészi revascularisatio (cruralis vagy pedalis bypass) a gold standard kezelési mód a térd alatti occlusiv érbetegség megoldására, mely átjárhatóságát tekintve a legjobb eljárás, de a betegek jelentős része nem alkalmas a műtétre a rossz általános állapot vagy társbetegség miatt. Másfelől a műtéti terület gyulladt és fertőzött lehet, a kiáramlási pálya nagyon gyakran elégtelen vagy nem megítélhető, ezért nincs alkalmas hely a distalis anasztomózis felvarrására. A megfelelő saját véna hiánya is kizárja a bypass-műtétet, a műanyag protézisek nyitva maradása ezen a területen igen rossz. Ezen okok miatt napjainkban egyre elfogadottabb, hogy a perkután transzluminális angioplasztika (PTA) az elsődleges kezelés, ha a sebészi áthidalás valamely ok miatt nem kivitelezhető. A sebészi kezeléssel összehasonlítva legnagyobb előnye a rövidebb kórházi tartózkodás és a kisebb mortalitás, illetve morbiditás.
Az infrapoplitealis PTA elsődleges célja kritikus végtag ischaemiában az, hogy legalább egy, a lábat közvetlenül ellátó eret helyreállítson, illetve annak átjárhatóságát megőrizze olyan hosszan, hogy a seb gyógyuljon, a fájdalom megszűnjön. A stent beültetés indikációja általában a technikailag sikertelen PTA, illetve ha a szűkület a lábszári ér szájadékát érinti. Használatuknak azonban a térd alatti artériák ellátásában egyértelműen bizonyított előnye nincs.
A kis átmérőjű infrapoplitealis artériák a hosszú szakaszú megbetegedés miatt reológiai szempontból kiemelt területnek számítanak. A restenosis és a reocclusio kockázata viszonylag nagy. Bizonyított, hogy 30-40%-nál nagyobb reziduális szűkületet eredményező, szuboptimális PTA a restenosis és az occlusio egyik legfontosabb rizikófaktora.
Tervezett vizsgálataink során azt szeretnénk nyomon követni, hogy a klinikánkon gondozott, infrapoplitealis PTA-n átesett perifériás érbetegek utánkövetése során az erek nyitvamaradására mely reológai és egyéb lehetséges tényezők játszanak szerepet, valamint ezek befolyásolásával növelhető-e az erek hosszabb távú nyitvamaradási esélye. A vizsgált infrapoplitealis PTA-k nem történhetnek DES technikával, valamint kontroll angiográfia során a rezidualis szűkületet a 30%-t nem haladhatja meg.
A vizsgált haemorheológiai paraméterek: plazma-, teljes vér viszkozitás, fibrinogén szint, erythrocyta deformabilitás és aggregábilitás, triglicerid, choleszterin, HDL-C, LDL-C és Lp (a) szint. A betegek homogenizálása végett mindegyikük 1 hónapig kettős thrombocytagátló kezelésben részesül, ezt követően aspirin +cilostazol, illetve clopidogrel + cilostazol kezelést kapnak, amennyiben kontraindikáció nem áll fent. Mindegyik beteg ACE-gátló, valamint statin terápiában részesül, illetve továbbra is dohányzó és nem dohányzó csoportra osztjuk. A haemoreológiai paraméterek optimalizálása végett, amenniyben lehetséges rheoferezis kezelésbe vonjuk a betegeket.

Required language skills: angol
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-11-15

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )