Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
M. Tullis Cicero De finibus bonorum et malom című művének sztoikus könyvei

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Debrecen
linguistics
Doctoral School of Linguistics

Thesis supervisor: Csilla Szekeres
Location of studies (in Hungarian): DE, Debrecen, Egyetem tér 1., Főép. 41/1. "oktatói szoba"
Abbreviation of location of studies: DEBTK


Description of the research topic:

A De finibus bonorum et malorum c. Cicero-mű III-IV. könyve a sztoikus etikára vonatkozó egyik legrészletesebbb és éppen ezért rendkívül fontos ókori forrásunk, következésképpen a sztoikus filozófiai problémák valóságos tárháza. A disszertáció feladata lehet ezek valamelyikének vizsgálata: a szöveg filozófiai tartalmának megvilágítása a témábavágó görög és latin filozófiai szövegekkel való egybevetés, alapos filológiai-filozófiai elemzés révén. A téma vizsgálatát a sztoikus filozófiára vonatkozó tekintélyes méretű szakirodalom segíti, ugyanakkor éppen a források hiánya vagy éppen töredékessége miatt igen sok a megválaszolatlan kérdés. Különösen izgalmas probléma, hogy miképpen viszonyul egy filozófiailag magasan képzett római államférfi a görög filozófiához: milyen kérdések fontosak számára, és hogyan jelennek meg azok egy nem szakfilozófusok számára készült műben.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-11-15


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )