Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Krisztina Schrantz
Persistent organic trace pollutants in surface- and pretreated wastewaters: identification, removal using AOPs, degradation kinetics and by-product toxicity.

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
environmental sciences
Doctoral School of Environmental Sciences

Thesis supervisor: Krisztina Schrantz
Location of studies (in Hungarian): Szegedi Tudományegyetem
Abbreviation of location of studies: SZTE


Description of the research topic:

A doktori kutatási téma különböző, a vizekben nyomnyi mennyiségben előforduló perzisztens egészségkárosító szerves vegyületek (különös tekintettel a peszticidek és gyógyszerhatóanyagok) és azok metabolitjainak kimutatására alkalmas analitikai módszer kidolgozását (GC-MS és HPLC-MS alkalmazásával), valamint azok lebontására legalkalmasabb nagyhatékonyságú oxidációs eljárások (UV, VUV, O3, O3/UV, H2O2/UV) alkalmazását célozza meg.
A doktori téma részben a vizsgált vegyületek és metabolitjaik minőségi és mennyiségi jellemzésére kidolgozott analitikai módszereknek a környezeti minták, felszíni és előkezelt szennyvíz minták esetén történő alkalmazhatóságára is kiterjed, különös tekintettel a mátrixhatás vizsgálatára. A doktori téma várható eredményei hosszú távon alapját képezik egy olyan analitikai eljárás kifejlesztésének, amely segítségével egyidejűleg több célvegyületet mennyiségi analízisét el lehet végezni rutinszerűen.
A téma aktualitását növeli, hogy bár a vizsgált nagyhatékonyságú módszerek egy részét, mint kiegészítő víztisztítási technológiát napjainkban is alkalmazzák már, hatékonyságuk vizsgálata a kis koncentrációban jelenlévő egészségre kiemelten káros vegyületek és metabolitjaik eltávolíthatóságának szempontjából a vízkezelés gyakorlata miatt is lényeges. Ennek megfelelően az eredmények, tudományos értékük mellett, a mindennapi gyakorlatban is alkalmazhatóak lehetnek. Szegeden, ahol a nagyszámú klinika miatt várható a különböző gyógyszermaradványok és egyéb, a gyógyászatban használt vegyületek (pl. kontraszt anyagok, fertőtlenítőszerek) jelenléte a biológiailag már előkezelt kórházi szennyvízben, és így a Tiszában is, fokozottan indokolt a téma részletes kidolgozása.

Required language skills: angol
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-07-30

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )