Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Károly Lázár
Katalizátorok vizsgálata in situ Mössbauer-spektroszkópiával

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Pannon University, Veszprém
chemistry
Doctoral School of Chemistry and Environmental Sciences

Thesis supervisor: Károly Lázár
Location of studies (in Hungarian): MTA Energiatudományi Kutatóközpont Nukleáris Analitikai Laboratórium
Abbreviation of location of studies: MTAEK


Description of the research topic:

In situ Mössbauer-spektroszkópiával jól vizsgálhatók vas- és óntartalmú katalizátorok. Tanulmányozhatók többkomponensű fémes hordozós katalizátorok, ezeknél az ötvözetképződés kialakulása elemezhető a módszerrel. Vizsgálhatók mikro- és mezopórusos ferri- és sztanniszilikátok – itt a reakciók közben történő koordinációs állapotváltozások, ill. a Fe3+  Fe2+ és az Sn4+ <=>Sn2+ redox folyamatok követhetők nyomon. Lehetőség van homogén katalitikus folyamatokban alkalmazott komplex katalizátorok vizsgálatára is, ez lefagyasztott oldatok/reakcióelegyek analizisével valósítható meg. Az elvégzendő munka során a katalitikus és egyéb mérésekből nyert információkat kell a Mössbauer-spektroszkópiás szerkezetvizsgálatokkal összhangban értelmezni.
Folyamatban van egy neutrongerjsztéses in-beam Mössbauer-spektroszkópiás mérőhely kialakítása is. A mérőhely üzembe helyezése után a tanulmányozott anyagok köre bővíthető aranyat, ill. iridiumot tartalmazó katalizátorokkal is.

Required language skills: angol
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-01-15

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 1.2357 ( 2017. V. 15. )