Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Imre Kalló
Neuroszekretoros folyamatok vizsgálata nagyfelbontású képalkotó eljárásokkal neuroendokrin rendszerekben

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Pázmány Péter Catholic University, Budapest
biology
Roska Tamás Doctoral School of Sciences and Technology

Thesis supervisor: Imre Kalló
Location of studies (in Hungarian): Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, Endokrin neurobiológiai laboratórium
Abbreviation of location of studies: KOKI


Description of the research topic:

Az elmúlt időszakban kutatócsoportunk a reprodukció hypothalamikus központjának idegsejtjeit, ezek kapcsolatrendszerét és működésének hormonális szabályozását vizsgálta rágcsálókban. A szabályozó ideghálózat kimenő jelét a gonadotropin releasing hormont (GnRH-t) az agyalapi mirigy portális keringésébe ürítő idegsejtek adják. A hormon ürítése a női gonadális ciklus során ritmikusan változik; a ciklus közepén az emelkedő ösztrogén szint hatására jelentősen megnő (surge release), míg a ciklus többi fázisában ultradián periódicitással alacsony szinten ingadozik (pulsatile release).
A reprodukció szabályosában résztvevő idegsejtek egy része közvetlenül az agyalapi mirigy hátsó lebenyébe vetít. Az oxytocin termelő idegsejtek ezek közé tartoznak, melyek perikaryális és az általuk szintetizált neuroszekretoros vezikuláik méretében is meghaladják a GnRH termelő idegsejteket (magnocelluláris versus parvocelluláris rendszer).
A neuroendokrin sejtekre jellemző, hogy a releasing illetve a release-inhibiting hormonok mellett más neuropeptideket és klasszikus neurotranszmittereket is szintetizálnak, és ezeket nemcsak a véráramba, hanem a központi idegrendszerbe is ürítik. Konfokális és elektron mikroszkópos vizsgálataink a neuropeptidek, neurotranszmitterek együttes előfordulását tárták fel az idegsejtek sejttestében, nyúlványaiban, sőt a neuroszekretoros vezikulák szintjén is.
Jelen kutatási program keretében a neuroendokrin rendszerek szekréciós mechanizmusát vizsgáljuk nagyfelbontású képalkotó berendezésekkel (elektron mikroszkóp, NSTORM szuperreszolúciós mikroszkóp). Különböző méretű vezikulákat azonosítottunk, amelyek a pajzsmirigy hormon átalakításában résztvevő D3 enzimet, illetve GnRH-t tartalmazzák.
A tervezett vizsgálatok eredményei új adatokat szolgáltathatnak a peptid hormonok és klasszikus neurotranszmitterek sortingjáról, szekréciós mechanizmusáról, az ürítés helyéről és a neuroszekretoros vezikulák peptidtartalmának fiziológiás változásáról.

Required language skills: Angol középfok
Recommended language skills (in Hungarian): nincs
Further requirements: 
nincs

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-10-30

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )