Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Péter Fürjes
Funkcionális mikro- és nanofluidikai szerkezetek

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Pázmány Péter Catholic University, Budapest
biology
Roska Tamás Doctoral School of Sciences and Technology

Thesis supervisor: Péter Fürjes
belső konzulens: Kristóf Iván
Location of studies (in Hungarian): MTA TTK MFA MEMS Laboratórium
Abbreviation of location of studies: MEMS


Description of the research topic:

Funkcionális mikro- és nanofluidikai szerkezetek

A mikro- és nanoméretek tartományába eső áramlási csatornák viselkedésének megértése óriási kihívás, nem csak az alapkutatás számára, de az analitikai alkalmazások szemszögéből is.

Az analitikai rendszerek forradalmát jelentheti a mikroméretekben történő mintakezelés és elemzés megoldása. A méretek csökkenésével párhuzamos reakciókinetikai paraméterváltozások a mintaanalízis idejének rövidülését, az analitikai eszközök egyszerűsödését hozhatják magukkal. Nem utolsó sorban pedig a mintaméretek csökkentése nagyfokú költségmegtakarítást is jelenthet. Mindemellett a mérettartományban a fizikai és kémiai folyamatok olyan extrém paraméterfüggéssel rendelkeznek, hogy ezt kihasználva, makroszkópikus méretekben nem triviális analitikai megoldások születésére is van kilátás, mint az iontranszport moduláción alapuló molekuladetektálás, vagy DNS elemzés.

A folyadék halmazállapotú minták viselkedése és kezelése a mikro- illetve nanométeres karakterisztikus méretekkel rendelkező áramlási csatornákban nagyban eltér a makroszkópikus méretekben tapasztaltaktól. Ennek oka, hogy a folyadék fizikai jellemzőket meghatározó paraméterek (Debye hossz, hidrodinamikai sugár) a nanostruktúrák karakterisztikus méreteinek tartományába esnek. Ebben a mérettartományban megváltozhat a folyadék csatornafalnál tapasztalható viszkozitása, termodinamikai paraméterei, vagy kémiai reakcióképessége is. Erre példa a nanokapilláris membránokban (NanoCapillary Array Membrane) az elektrolitok viselkedésének megváltozása. A kapillárisok felszínén elektromosan kialakítható töltéseloszlás (elektromos kettősréteg) drámaian befolyásolhatja a folyadék összetételét és viselkedését a nanostruktúrán belül, így akár a részecskék szelektív manipulálására is lehetőséget ad.

Recommended language skills (in Hungarian): angol
Further requirements: 
nincs

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )