Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Katalin Kopecskó
Geopolimer kötőanyag ipari hulladékok felhasználásával

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Budapest University of Technology and Economics
civil engineering
Pál Vásárhelyi Doctoral School of Civil Engineering and Earth Sciences

Thesis supervisor: Katalin Kopecskó
Location of studies (in Hungarian): BME, GEOTECHNIKA ÉS MÉRNÖKGEOLÓGIA TANSZÉK
Abbreviation of location of studies: EOGM


Description of the research topic:

A geopolimer kötőanyag szervetlen, polimer rendszer, amely szobahőmérsékleten is szilárdul [1]. Ezt a cementben megtalálható szokásos hidrátfázisoktól teljesen különböző alumino-szilikát anyagot Joseph Davidovits írta le részletesen. A geopolimerizáció kémiai reakció, amely alumínium-szilikátok és alkálifém-szilikát oldatok között megy végbe, lúgos körülmények között. A kőszerű végeredmény egy háromdimenziós polimer szerkezet, amelynek mind a szilárdulási üteme, mind az időállósága és transzport jelenségei eltérőek a cementkötésű anyagokétól. Előállításukhoz nagyrészt a földrajzilag előforduló, és így eltérő összetételű ipari hulladékokat használják fel, mint pl. pernyét, kohósalakot, üveghulladékot, stb. A geopolimerek többek között az építőanyagok új családjának is tekinthetők. A geopolimer kötőanyagokkal kompozit anyagok hozhatók létre, valamint a veszélyes hulladékok beágyazására is alkalmasak lehetnek, ezáltal a fenntartható fejlődés célkitűzési és a környezettudatosság elvei is érvényesíthetőek.
A kutatás célja a hazai adottságokkal készíthető geopolimer kötőanyagok tulajdonságainak optimalizálása, a fizikai, mechanikai és kémia jellegzetességek megismerése által.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-12-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )