Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Sándor Ádány
Íves keresztmetszeti részeket tartalmazó vékonyfalú szerkezeti elemek viselkedése

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Budapest University of Technology and Economics
civil engineering
Pál Vásárhelyi Doctoral School of Civil Engineering and Earth Sciences

Thesis supervisor: Sándor Ádány
Location of studies (in Hungarian): BME, TARTÓSZERKEZETEK MECHANIKÁJA TANSZÉK
Abbreviation of location of studies: EOTM


Description of the research topic:

Az utóbbi évtizedekben kiterjedten alkalmaz az építőmérnöki gyakorlat vékonyfalú hidegen hajlított (elsősorban acél) szelvényeket bizonyos funkciókban. Ilyen tipikus alkalmazás pl. épületek másodlagos teherviselő rendszere: szelemenek, falvázgerendák, héjalás. A gazdaságosságra és versenyképességre törekvés jegyében az utóbbi években számos kutatás indult az ilyen elemek (elsősorban oszlopok és gerendák) optimális szelvényalakjának meghatározására. Több esetben az automatizált optimálási algoritmusok olyan szelvényalakokat találtak optimálisnak, amelyek íves részeket is tartalmaztak (bár az íveket a kutatások minden esetben sík lemezekkel közelítették). Az ilyen keresztmetszetek azonban a jelenlegi gyakorlatban nem alkalmazottak, a jelenlegi méretezési eljárások nem is feltételezik (a kifejezetten kis sugarú saroklekerekítések kivételével) az íves részek jelenlétét. Felvetődik a kérdés, hogy vajon az íves részek megjelenése nem vezet-e olyan viselkedési-tönkremeneteli módokra, amelyeket a jelenlegi mértezési eljárások nem vesznek figyelembe. Amennyiben ugyanis léteznek eddig nem feltételezett tönkremeneteli módok, akkor kérdéses, hogy az optimálisnak talált szelvényalakok valóban optimálisak-e.
Minthogy feltételezhető, hogy kellően kiterjedt íves részek és megfelelő geometriai méretek esetén héjhorpadás-szerű jelenség mindenképpen kialakulhat, a tervezett kutatás az alábbi főbb kérdésekre keresi a választ:

Milyen feltételek esetén (pl. geometria, terhelés) jelenhet meg a gyakorlatban a héjhorpadás jellegű tönkremenetel vékonyfalú, íves részeket is tartalmazó keresztmetszetek esetén?
Hogyan lehet (legalább közelítőleg) a héjhorpadás jellegű tönkremenetel esetén a teherbírást meghatározni, azaz hogyan lehet a jelenlegi mértezési eljárásokat kiterjeszteni?
Hogyan befolyásolja a héjhorpadás jellegű tönkremenetel az optimális szelvényalakot?

A jelentkezővel szemben alapkövetelmény a végeselemes szoftverekben (elsősorban: ANSYS) való jártasság, a megfelelő mechanikai és matematikai alapismeretek megléte, valamint az angol nyelvtudás. Előny továbbá a jó programozási készség, valamilyen programozási nyelvben való jártasság (pl. MatLab), illetve a vékonyfalú hidegen hajlított szelvények méretezésére szolgáló legfontosabb eljárások és szabványok ismerete.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-12-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )