Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Lajos Völgyesi
A nehézségi erőtér időbeli változásának vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Budapest University of Technology and Economics
earth sciences
Pál Vásárhelyi Doctoral School of Civil Engineering and Earth Sciences

Thesis supervisor: Lajos Völgyesi
Location of studies (in Hungarian): BME Általános és Felsőgeodézia Tanszék
Abbreviation of location of studies: BMEAF


Description of the research topic:

A földi nehézségi erő három különböző erőhatás: a tömegvonzási, a forgási centrifugális és az árapálykeltő erők eredője. Bármely összetevő időbeli változása a nehézségi erőtér időbeli megváltozását eredményezi. A nehézségi erőtér időbeli változása miatt a geoid alakja sem állandó.
Napjainkban a nehézségi erőtér mérésére szolgáló műszerek elérték azt a pontosságot, amely mellett komolyan foglalkozni kell a nehézségi erőtér nem árapály jellegű időbeli változásaival is. A legújabb szupravezető graviméterek mérési pontossága már megköveteli valamennyi elképzelhető gravitációs hatás időbeli változásának vizsgálatát és figyelembe vételét, ezért meg kell vizsgálni mindazokat a lehetséges fizikai, geofizikai és földtani hatásokat, amelyek a nehézségi erőtér legalább μGal nagyságrendű változását eredményezhetik.
A nehézségi erőtér időbeli változásával kapcsolatos kutatások során olyan lehetséges geológiai, hidrológiai, meteorológiai, geofizikai tömegmodelleket kell tanulmányozni, amelyek a nehézségi erőtér időbeli változásában szerepet játszhatnak. A nehézségi erőtér változásainak kimutatására illetve ellenőrzésére méréseket is kell végezni. A részben abszolút, részben relatív módszerrel végrehajtott graviméteres-, valamint a gradiens méréseket olyan pontokon kell végrehajtani, amelyeken korábban már hosszabb időn át tartó nagy pontosságú mérések történtek, és így lehetőség nyílik a változások megfigyelésére. Vizsgálni kell a különböző földfelszíni és felszín közeli vizek mozgásának gravitációs hatását, a fiatal, még nem teljesen konszolidálódott üledékrétegek vastagságának és a nehézségi erőtér időbeli változásának kapcsolatát.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-12-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )