Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Balázs Vásárhelyi
Kőzetek mechanikai viselkedése a hőmérséklet és a víztartalom függvényében

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Budapest University of Technology and Economics
civil engineering
Pál Vásárhelyi Doctoral School of Civil Engineering and Earth Sciences

Thesis supervisor: Balázs Vásárhelyi
Location of studies (in Hungarian): BME Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék
Abbreviation of location of studies: EOGM


Description of the research topic:

A porózus kőzetek mechanikai viselkedését jelentős mértékben befolyásolja azok különböző mértékű víztelítettsége és hőmérséklete. A nemzetközi kőzetmechanikai kutatások ezért ún. „hőmérséklet-folyadék-mechanikai” kapcsolatokat határoznak meg, melynek segítségével próbálják az ép kőzet mechanikai viselkedését modellezni. Eddigi kísérleti eredmények kimutatták, hogy mind a vízzel telítettség mértéke, mind az anyag hőmérséklete jelentős mértékben befolyásolja nemcsak az anyagi állandókat, de sok esetben mechanikai viselkedésüket is.
A jelölt kőzetfizikai laboratóriumi vizsgálatokkal meghatározza a vízzel telített kőzetek mechanikai tulajdonságait. Az elvégezendő mérések a következők: anyag- és testsűrűség, ultrahang hullám terjedési sebesség meghatározása, egyirányú nyomószilárdság, közvetett húzószilárdság, triaxiális szilárdság. Ezen paramétereket mind légszáraz, mind különböző víztelítettségű próbatesteken kell meghatározni. A vizsgálatokat a Magyarországon nagy mennyiségben megtalálható, nagyporozitású kőzeteken végezné el (durva mészkő, tufák, márga, stb.).
A kapott laboratóriumi kőzetfizikai vizsgálati eredményeket felhasználva azokat a nemzetközi szakirodalmi adatokkal összehasonlítva lehetőség nyílik a meglévő „hőmérséklet-folyadék-mechanikai” hatások összevetésére szolgáló képletek ellenőrzésére, az azok pontosítására. A kísérletek alapján várható - az adott kőzetekre vonatkozó - új összefüggések feltárása, új, a kőzetek viselkedését pontosabban jellemző egyenletek felírása. Az elméleti és tapasztalati összefüggések valamint a kőzettestek tagoltságának ismeretében lehetőség nyílik a víz és hőmérséklet kőzettestre való hatásának modellezésére is. A kapott eredmények mind a mérnöki (geotechnikai) tervezésben, mind a geológiai folyamatok megértésében közvetlenül hasznosulnak. Ezen elméleti rész ellenőrzésére, in situ vizsgálatokra jelenleg még hazánkban nincs lehetőség, de a jövőben nemzetközi együttműködésben ez is megvalósulhat.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-12-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )