Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Ákos Török
Építőkövek felületi kezelése

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Budapest University of Technology and Economics
civil engineering
Pál Vásárhelyi Doctoral School of Civil Engineering and Earth Sciences

Thesis supervisor: Ákos Török
Location of studies (in Hungarian): BME Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék
Abbreviation of location of studies: BMEGM


Description of the research topic:

A korszerű építési technológiákban és a korábban megépített, akár műemlék jellegű épületeknél, de ugyanúgy a kőből készült műalkotásoknál a természetes kőanyagok felületi kezelése mind inkább elterjed. A felületi kezelést a kőanyagok olyan felületi tulajdonságainak megváltoztatására használják, mint vízáteresztő képesség (pl. vízlepergetők), érdesség, felületi szilárdság (stb.), ugyanakkor felületi megmunkálást olyan esetekben is alkalmazhatnak, amikor csak a felület vizuális tulajdonságait vagy megjelenését kívánják módosítani (pl. lángolt felület).
A doktori kutatási program célja a felületi kezelések kőzetanyagokra gyakorolt hatásának tudományos igényű feldolgozása. Ehhez részben laboratóriumi körülmények között előkészített kőzetmintákat, részben már beépített kőfelületeket kell elemezni. A hazánkban előforduló leggyakoribb kőzetváltozatok mellett néhány jellemző külföldi kőzettípust is magába foglal a kísérleti program. A főbb vizsgálat típusok: a kőzetek szöveti és ásványtani elemzése, a felületek érdességi jellemzőinek megadása, kopásállósági elemzés (Böhme-készülék), fényességi és szín (CIELAB) mérések, felületi szilárdsági vizsgálatok, vízfelvétel és porozitás elemzés. A mérések adatokkal szolgálnak az egyes felületekre felvitt anyagok (pl. hidrofóbizálók, anti-graffiti stb.) felület módosító hatásáról, valamint azok hatékonyságáról. Új információk, és értékelhető adatsorok várhatók az eltérő felületi megmunkálási módok összehasonlításából is (pl. különböző felület-érdesítési módozatok) és a felületkezelő anyagok ilyen felületeken való alkalmazásától is. A számszerűsíthető eredmények mellett, a téma gyakorlati jelentőségét az adja, hogy az adott kőzettípusra vonatkozó (pl. tömött mészkő) - a kívánt hatás eléréshez legmegfelelőbb - felület előkészítő módszerek meghatározhatók. Az alkalmazások korlátai és előnyei is jóval könnyebben megítélhetők.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-12-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )