Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Annamária Dudás
Környezetkímélő épületszerkezeti rekonstrukciós megoldások

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Budapest University of Technology and Economics
civil engineering
Pál Vásárhelyi Doctoral School of Civil Engineering and Earth Sciences

Thesis supervisor: Annamária Dudás
Location of studies (in Hungarian): BME Építőanyagok és MAgasépítés Tanszék, Műegyetem rkp. 3. K.ép.185
Abbreviation of location of studies: BMEEM


Description of the research topic:

Az épületrekonstrukció az építőipar sürgető feladata, és az építési tevékenység nagy arányát kell, hogy képviselje a jövőben. A hazai épületállomány szerkezeti és funkcionális avulásának megakadályozásával párhuzamosan az épületenergetikai korszerűsítés igénye is fennáll. A tartószerkezetek megerősítésén túl a használhatóságot meghatározó, és funkciónak megfelelő épületszerkezeti felújítások biztosítják az épület értékének megtartását, vagy növelését.
Az újrahasznosítás a fenntartható fejlődés szempontrendszerének alapvető elemét jelenti. Az újrahasznosítható anyagok építőanyagként való újrahasznosítására már folynak tudományos kutatások. A felújítások során megvalósítható közvetlen és közvetett épületszerkezeti újrahasznosíthatósági változatok vizsgálata azonban számos új eredményt adhat. A technológiai újításokat is figyelembe véve, az értékelés épületszerkezeti, hő- és páratechnikai, akusztikai paraméterek változásának kimutatásával valósítható meg. Ugyanakkor az újrahasznosítás haszna számszerűsíthető anyagmennyiség, élőmunkaigény, költség- és környezetkímélő jellemzők alapján egyaránt.
Kidolgozandó fő témák és feladatrészek:
- Talajon fekvő padlók és emeletközi födémek felújításának környezetkímélő módszerei, különös tekintettel a bontott padlóburkolatok felújításának technológiájára, és a nedvességhatások kiküszöbölésére, valamint a fagerendás födémek felújításának kérdéskörére.
- Homlokzatok rekonstrukciós lehetőségeinek vizsgálata, a lehetséges vakolati rendszerek és a homlokzati hőszigetelések elemzése.
- Utólagos tetőtéri beépítésekhez kapcsolódó fedélszék-felújítási technológiák vizsgálata, így például a bontott, de újrahasznosítható fedélszékelemek faanyagvédelme és a használt zsalugerendák felhasználhatósága.
- Megvalósult felújítások részletes elemzése, változatok kiértékelése, gazdaságossági számítások.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-12-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )